Choirs

Amsterdam Student Project Choir kortárs
Az Amsterdam Student Project Choir 2015 nyarán alakult, karnagya Angeliki Ploka. A kórus fő célja, hogy tagjait a klasszikus zene kevésbé ismert műfajaival is megismertesse. Első két projektjük során az együttes választása az operett műfajára esett. Hogy nyitva álljon minden szívesen éneklő előtt, a kórus nem köti szigorú feltételekhez a belépést: a tagok akár egyetlen programhoz is csatlakozhatnak és ehhez csak egy egyszerű meghallgatást kell vállalniuk. Ezek a projektek lehetővé teszik az énekesek számára, hogy rövid idő alatt is sokat fejlődjenek.
Fotó: Saar Ponsioen
Erkel Ferenc Vegyeskar klasszikus
Az Erkel Ferenc Vegyeskar 1948-ban alakult, 2002 óta Cseri Zsófia vezetésével működik. Tagjait a zene szeretete és a közös cél köti össze. A kórus célja, hogy a különböző zenei stílusok kórusirodalmából minél több „értékálló” művet megtanuljon, s azokat hitelesen tolmácsolja a hazai és külföldi közönség számára. Repertoárjuk a reneszánsz szerzőktől kezdve egészen a kortárs művekig terjed. A mai magyar kórusirodalom népszerűsítését különösen fontosnak érzik. Ezen művek megfelelő interpretációjához a zeneszerzők véleményét is gyakran kikérik. Több mű ősbemutatója is a kórus nevéhez fűződik.
Fotó: Fodor Pál
Tutti Cantabile Énekegyüttes klasszikus
A Tutti Cantabile Énekegyüttes a budapesti Eötvös József Gimnázium végzett diákjaiból alakult az énektanár, Lánczky Edit vezetésével. Mindannyian a gimnázium kórusába jártak, itt szerették meg az éneklést, így szinte egyértelmű volt, hogy folytatják az együtt muzsikálást. Sokféle irányzatot kedvelnek a reneszánsztól a barokkon, a XX. századi jazz-ihletésű könnyűzenén és a kortárs a capella zenén át a spirituáléig. Önálló koncertjeik hangulata reményeik szerint tükrözi ars poeticájukat: az éneklésben együtt lélegezni a legszebb dolog a Földön.
4 Akkord Show Kórus könnyűzene
Vidámság, közösség, örömzene. A 4 Akkord Show Kórus 2014 őszétől énekel együtt Réti Kati vezetésével. A könnyűzenei csapat az amerikai gyökerű – Európában viszonylag ismeretlen – show kórus irányzat egyik első magyarországi képviselője. A kórus repertoárjában pop- és rock- klasszikusok feldolgozásai, musical slágerek, illetve a capella dalok találhatóak. Koncertjeiken a dalok élőzenei kísérettel szólalnak meg, színpadi látványelemekkel kiegészülve.
Fotó: Fábry Anna
Argenteus Vegyeskar klasszikus
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Vegyeskara 1963-ban alakult. Dr. Kovács Gábor főiskolai docens vezetésével 1998 óta működik. Az ARGENTEUS nevet 2010-ben vette fel. A kórus tagjai az Ének-zene tanszék mindig aktuális hallgatói, de sokan visszajárnak tanulmányaik befejezése után is. Az együttes rendszeres közreműködője Szeged koncertéletének. Hazai rendszeres koncerttevékenysége mellett sikerrel vendégszerepelt Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Finnországban, Romániában, Szerbiában és Macedóniában. A vegyeskar eddig 17 kortárs magyar kórusmű ősbemutatóját énekelte.
Gemma Énekegyüttes régizene
Az együttes 20 éve alakult, akkori tagjai a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola diákjai voltak, művészeti vezetője pedig a kezdetektől Tóth Márton. Azóta az énekesek száma 14-re bővült, színesítve a közös hangzást és zenei nyelvet. Repertoárjukat főként a régizene és a kortárs zeneirodalom adja, ám szívesen nyúlnak más műfajokhoz is, barokkhoz vagy jazzhez. A kórus rendszeresen koncertezik, többségében szakrális helyszíneken, de különböző fesztiválok, koncertsorozatok, versenyek szereplőjeként világi színpadokon is megjelenik itthon és külföldön is. Az együttes néha liturgikus szolgálatot is teljesít, ami igen fontos eleme a munkának és az együtt töltött időnek. A kamarakórus arra törekszik, hogy zenéje ne csak egy szűk réteg számára legyen elérhető és élvezhető, hanem meg tudjon szólítani minden örömre és zenei élményre vágyó hallgatót.
Virágzó Énekegyüttes gyerekkar
A budapesti Hubay Jenő Zeneiskola és Meixner Általános Iskola népzene tanszakos növendékei most énekhangjukkal helyettesítik jól megszokott hangszereiket. Az ősi zenei hagyatékunkat, a gyimesi és moldvai népdalokat énekhangjukkal aktualizálják - a többszólamúság jegyében. Műsorukban olyan népdalokat dolgoznak fel, amelyek az élet kihívásairól, annak örömeiről, bánatairól, a párválasztás nehézségeiről, a szerelemről szólnak. Kórusvezető: Gózon Éva
Vox Mirabilis folk
Brillante Énekegyüttes könnyűzene
A "Brillante Énekegyüttes" egy baráti társaság, 2013-ban alakult, Dobronyi Erzsébet vezetésével. Tagjai között vannak zenei képzettségűek és más foglalkozásúak is, de mindannyian jól olvasnak kottát. Nem tartoznak a legfiatalabb korosztályhoz, 38 és 66 év közöttiek. Mivel szeretnek az adventi időszakban valamelyik templomban énekelni, valamint rendszeres fellépői a VIDOR fesztiválnak, repertoárjuk igen változatos. Madrigálok és motetták, a XX. század nagy magyar zeneszerzőinek művei (Kodály, Bárdos, Hidas), és már az első pillanattól nosztalgia tánczene feldolgozások. A cappella énekelnek és 98 %-ban magyarul.
Gloria Tibi régizene
A Csíkszerda kórusistállójának talán legrejtőzködőbb csoportosulása a Gloria Tibi – eddig egyetlen koncertet adtak, és még nevük se volt. A férfikvartett Botlik Tibor régizenés álmából tavaly ősszel vált valósággá. Mostani műsoruk összeállításában Tóth Árpád segédkezett, reneszánsz és korai barokk mesterek alkotásaiból csemegéznek.
Fotó: Bánsági Péter
Városminor Kamarakórus kortárs
A Városminor Kamarakórus zeneszerető fiatalokból alakult budapesti együttes. Előadásaikban a mindig repertoáron tartott reneszánsz műveken kívül huszadik századi és kortárs, magyar és külföldi szerzők darabjai közül is bátran válogatnak. A versenyek mellett számos hazai és külföldi fesztiválon vettek már részt, időnként kórusszínházi elemekkel is szívesen kísérleteznek. A Városminort 2004-es megalakulása óta Ney Andrea vezényli.
Syrinx folk
Budapest Show Kórus könnyűzene
A Budapest Show Kórus 10 éves múlttal rendelkező, könnyűzenei feldolgozásokat éneklő, főként egyetemista, gimnazista fiatalokból álló vidám társaság. Tagjai az élet különféle területein tanulnak vagy dolgoznak (a jogásztól a cukrászon keresztül a tájépítészig), de egyvalami mindannyiukban közös: a zene szenvedélyes szeretete. Repertoárjukban a könnyűzene sokféle ága megtalálható: pop, rock, musical, jazz, gospel, spirituálé, filmzene, és még sok meglepetés, mindez mozgással és tánccal fűszerezve, élőzenei kísérettel. A Kórusok Éjszakáján természetesen az a capella feldolgozásaik kerülnek majd előtérbe. A kórus művészeti vezetője Eőry Krisztina.
H.A.B. könnyűzene
The Clever POP choir, Nyolc lány, nyolc fiú, dús szólamok, szólók, humor. A H.A.B idén már 4. éve kényezteti az a cappella zene szerelmeseit örökérvényű és egynyári feldolgozásaival. A budapesti kórusélet tortájára felcuppanva, igazán finom angol nyelvű slágerekkel kápráztatnak el minket. Imádják a laza természetességet, a stílust, szívesen barangolnak az ismeretlenben, keresnek és kínálnak nekünk új cukiságokat. A Fool Moon basszusa, Németh Miklós zenei irányelvei alapján formálódó együttes újra fogalmazza a régi nagyok, mint a Massive Attack vagy Quincy Jones dalait; játszik Fiona Apple Forró Késével; Miley Cyrus, Hozier, Meghan Trainor szövegein keresztül pedig odamondja a tutit. Folyamatosan bővülő repertoárjukon TV nézős gyerekkorunk- és a mai YouTube diszkók hangulatát idéző felH.A.Bosított dalok is felvillannak."
Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa klasszikus
A Vasas kórus 1903-ban alakult meg férfikarként, majd 1948 óta vegyeskarként folytatják működésüket. Fő profiljuk a kortárs magyar zene, az a capella irodalom, valamint nagy oratorikus művek előadása. A kórus 1994-ben vette fel volt karnagya, Vass Lajos Erkel-díjas zeneszerző nevét. Az énekkarban, mely máig is folytatja az évtizedes tradíciókat, minden korosztály megtalálható. Számos hazai és nemzetközi verseny kiemelkedő díját tudhatják magukénak (Hangversenykórus Summa Cum Laude, Ars Maior, Csokonai Vitéz Mihály-díj, XV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál - 1. díj). A kórus karnagyai Bárd Judit és Szűcs Dániel.
Vörösmarty Zenei Tömörülés folk
Fotó: Mezey Gábor
Capella Silentium klasszikus, kortárs
A Capella Silentium 2009-ben alakult Várkonyi Tamás vezetésével, azzal a céllal, hogy az a cappella kórusirodalom elfeledett szépségeit felkutassa és megszólaltassa korszaktól, stílusoktól függetlenül. A 2010-ben megrendezett bécsi Schubert Versenyen elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat, valamint továbbjutott a legjobbaknak fenntartott nagydíjas versenyre. 2012 októberében a vegyeskari kategória második helyén végzett Riminiben, ahol a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a zsűri. Az énekegyüttest 2016 ősze óta Mészáros Mátyás és Csernyik Balázs Ferenc vezeti.
Ipolybalogi Művészeti Alapiskola gyermekkara gyerekkar
Az I.M.A. kórus a 10 éves felvidéki Ipolybalogi Művészeti Alapiskola énekkara. Tagjai a régió falvaiból (Csáb, Ipolybalog, Ipolynyék, Lukanénye) származó tanulók 8-15 éves korig. Repertoárjukon elsősorban népdalfeldolgozások, kánonok, spirituálék szerepelnek. A kórus jelenleg 18 tagú. Karnagyuk, vezetőjük Zaťko Veronika, az iskola ének-zene tanára.
Fotó: Zat'ko Ervin
Voice Drops könnyűzene
A Voice Drops a cappella együttes 2015-ben alakult Budapesten, zenei alapja a jazz, azon keresztül pedig számos egyéb műfajba is kitekint.Tagjai professzionális zenészek, komoly hazai és nemzetközi koncertélettel a hátuk mögött. 2017 új fejezetet nyitott a formáció életében, az új tagok új zenei szemléletet is hoztak, így a klasszikus, finom jazz mellett már egyre határozottabb a modern jazz, a világzene és az art pop hatása is. 2018-as repertoárjuk friss és izgalmas, teret kap benne a vokális improvizáció és beatbox, Ella Fitzgerald “hangja” mellett pedig Kurt Elling, Cecil McLorin Salvant, de Paul Simon és Chris Martin is megidézésre kerül.
Contrapunto Kamarakórus könnyűzene
A Contrapunto Kamarakórus 2014 szeptemberében alakult Budapesten, Rákosmentén, vezetője Jakobey Márton. Az alakulásuk óta eltelt időszakban színes, sokszínű repertoárt alakítottak ki különböző korszakok zenéiből, egyházi és világi művekből, spirituálékból, népdalfeldolgozásokból és könnyűzenei átiratokból. Rövid történetük ellenére körülbelül 50 alkalommal adtak már koncertet. 2018-ban a Garda-tavi Nemzetközi Kórusversenyről két aranydiplomával és egy kategóriagyőzelemmel tértek haza. Idén negyedik alkalommal vesznek részt a Kórusok Éjszakáján.
Fotó: Dürvanger Zsolt
Jazz And More könnyűzene
A 2001-ben alakult, 2008 óta közhasznú egyesületként működő Jazz And More a modern kórusmuzsika legjavát dolgozza fel és ismerteti meg az országhatárokon belüli és azokon kívüli közönséggel. A zene és a tánc egysége, a megtervezett színpadkép és az improvizáció egyaránt részét képezi az együttes produkcióinak, melyekben a kórustagok színészi készségeiket is megmutathatják. A kórus többször énekelt különböző zenekarokkal és vokális kísérőként működött közre több hazai ismert énekes és zenekar produkciójában. Legrangosabb színházi közreműködéseként 2010 óta szerepel a Sakk című musicalben.
Alsópetényi Dalkör
A kórus 2010 októbere óta működik, azóta Budapesttől Vácon át Balassagyarmatig sokfelé fellépett már. Két alkalommal vett részt az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud-on, ahol a döntőkben ezüst minősítést kapott. Egy- és kétszólamú magyar és szlovák népdalokon kívül kisebb kórusműveket, kánonokat is énekelnek, valamint egyházi műveket. Elég széles repertoárral rendelkeznek, mivel szeretnek kirándulni más zenei műfajokba is. Helyi ünnepeken is részt vesznek és a Palóc Világtalálkozóknak is rendszeres fellépői.
Fotó: Hontravel Kft.
Credo Vocal Ensemble (Dublin) klasszikus
Korona Énekegyüttes klasszikus
Otthonuk az egykori Gömör vármegye megyeszékhelye: Pelsőc. Dalos kedvű, őszinte, kedves palóc csapat, akik már kétszer énekeltek a Kórusok Éjszakáján mint nőikar. Az ötödik születésnapjukra viszont - egy arany minősítés mellé - kaptak egy szuper férfikart is ajándékba. Harmadszorra tehát Korona Vegyeskarként érkeznek. Műsoruk középpontjában a szerelem áll - amely elvarázsol, kényeztet, összezavar és megkínoz, de mégis kell.
Amagnus Énekegyüttes
Az Amagnus Énekegyüttes 2016 márciusában indult útjára Budapesten, a XVII. kerületben, Rákosmentén. A családias, baráti hangulat mellett élvezettel és lelkesen készülnek a legkülönfélébb dalokkal. Repertoárjukat igyekeznek széles skálán összeállítani, hogy hallgatóik, közönségük minden tagja találjon a műsoraikban kedvére valót. Feltett szándékuk megmutatni az embereknek, hogy a kóruséneklést hallgatni is, és művelni is élvezetes tevékenység!
Fotó: Nagy András
Csicsergők gyerekkar
A Csicsergők gyermekkórus 2015-ben alakult Krausz Judit tanárnő vezetésével. A kórus 9-12 éves gyerekekből áll, akik a budaörsi Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Herman Ottó Általános Iskola diákjai. A kezdetekben 15-16 fős énekkar mára több, mint 30 fővel rendelkezik. A már hagyománnyá vált karácsonyi koncerteken kívül iskolai produkciókban, valamint kisebb budaörsi rendezvényeken is énekeltek az elmúlt három évben. Többször volt már szerencséjük részt venni a Kórusok Éjszakáján is, ezért nagy örömmel vették az idei meghívást.
KVVKamarakórus könnyűzene
A karnagy, Magyaróvári Viktor (Kayamar) zeneakadémiai tanulmányához kötődő előadói gyakorlata hozta össze a kórust. A tagok szerencsés találkozásának és az új zenei élményekre való nyitottságuknak köszönhetően alakult ki mára a KVVK (Kayamar Vorti Virgo Kamarakórus) egyéni stílusa, amelyben a klasszikus- és a könnyűzene értékei egyesülnek. Repertoárjukon jellemzően neves hazai és külföldi zeneszerzők, valamint a karnagyuk által komponált vagy áthangszerelt, akár 8-12 szólamú a capella darabok szerepelnek.
Fotó: Kishonti Máté
CapPuccini Kórus
2017 őszén Kaposvár zene(oktatás)i életének szereplőiből alakult a fiatalos, lendületes, vidám CapPuccini Kórus, Szili Zoltán karnagy vezetésével. Célkitűzésük között szerepel, hogy szakmailag professzionális szinten szólaltassák meg a klasszikus kórusirodalom világi és egyházi alkotásait a reneszánsztól napjainkig. A rövid idő ellenére máris 25 taggal büszkélkedhet a kórus, akik a város köztiszteletben álló, megbecsült, elismert polgárai. Közös vágyuk, hogy Somogy megye és Kaposvár kóruséletét élénkebbé, színvonalasabbá tegyék, felfrissítsék és egyúttal megújítsák.
Fotó: Kling Márk
Csíkcsütörtök kortárs
A bővülő Csíkcsalád 2016-os generációja, a csütörtök esténként próbáló Csíkcsütörtök immár negyedik projektjét énekli Tóth Árpád karnagysága alatt. Idei témáik világ körüli utazásra invitálták a hallgatóságot: ősszel afrikai dalokat és afrikai ihletettségű gospeleket szólaltattak meg a Néprajzi Múzeumban, ezévi tavaszi projektjük pedig a kortárs koreai szerző, Cool-Jae Huh által az Arirang-népdal dallamára írt latin misekompozíció - szólistával, dobbal, zongorával. Ebből adnak majd ízelítőt az idei Kórusok Éjszakáján is.
Fotó: Gábor Sára
La Caffettiera Stioppéta régizene
Az ELTE Olasz Tanszékének kórusa 2004-ben alakult a Perugiai Nyári Egyetemen. Műsorukon középkori, reneszánsz egyházi és világi, valamint huszadik századi szerzők művei szerepelnek. Rendszeresen fellépnek az Olasz Kultúrintézetben, a Corvinuson és az ELTÉ-n, templomokban; de több külföldi nagyvárosba is eljutottak már. Részt vettek már kórusversenyeken és kórustalálkozókon, emellett számos alkalommal adtak közös koncertet a Hittfeldi Vegyeskarral és Alessando Brustenghi szerzetessel is. Két lemezük készült Alpár Tibor zenei rendezővel. Karvezetőik Murányi Eszter és Murányi Márta.
Inferno Minor
Az Inferno Minor Kórus 2013 őszén alakult a Bolyai Önképző Műhely hallgatóiból. Az egyik korai bemutatkozásuk éppen a Kórusok Éjszakáján történt, három évvel ezelőtt. Azóta is minden évben szívesen jönnek és emellett rendszeresen fellépnek más találkozókon, valamint önálló koncertjeiken is. A darabok mindig a kórustagok kedvencei közül kerülnek ki, így a klasszikus művek mellett könnyedebb alkotásokat: gospeleket és könnyűzenei feldolgozásokat is rendszeresen műsorra tűznek.
Csíkhétfő kortárs
A Csíkhétfő kórus tagjairól egy dolgot mindenképp érdemes tudni: annyira lelkesek, hogy még a hetüket is énekléssel kezdik. A hétfő esti feltöltődéseik mellé pedig családias hangulat párosul, hiszen előfordult már, hogy nem a karnagyok, hanem az alig egy éves Vilma adott kezdőhangot a zongorán. A kórus idén három útvonalat járt be. Először egy királyfival kalandoztak vízen-erdőn át, majd Krisztust kísérték el a keresztre feszítésen; az idei Kórusok Éjszakáján pedig borzongató északi lápokat fognak belovagolni, amikor a vas eredetéről énekelnek.
Fotó: Gábor Sára
Magamnál Jobban folk
A közösség 2014 januárjában alakult, társadalmi ügyekre fogékony, performanszokban és színházi projektekben is fellépő amatőr kórus. A „Magamnál jobban kórus 2.0” nyitott a kortárs összművészeti irányokra, kapcsolatot keres más művészeti ágakkal. Fellépéseik mellett több alkalommal szerepeltek színházi előadásokban, projektekben. 2017 októberétől karnagyuk Juhász Bence, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterszakos hallgatója, aki az alapképzést Amszterdamban, valamint New Yorkban végezte.
Magdala Kórus
A Magdala kórus 2010 januárjában alakult evangélikus kezdeményezésre, Maglódon. Nevüknek kettős jelentése van, egyrészt “Maglód dala” jelentéssel bír, másrészt Magdalai Mária nevére utal, aki elsőként találkozott a Feltámadottal és adta tovább az Örömhírt. Repertoárjukon főként egyházi művek szerepelnek, könnyű reneszánsz, barokk kórusműveket és taizéi énekeket egyaránt szívesen énekelnek. A kórus jellege szerint városi és ökumenikus: felekezeti hovatartozástól függetlenül szerveződik és nyitott minden énekelni szerető ember felé.
Csíkkids gyerekkar
Pax et Bonum Kamarakórus régizene
A kórus fiatal kántorképzősökből alakult 2008-ban, még Protestáns Fiatalok Kamarakórusa néven (ProFiK). Az azóta eltelt 10 év több személyi változása után jelenleg Németh Zsuzsa és Thurnay Viola vezetik a hozzávetőleg 20 fős csapatot, töretlen lelkesedéssel. Az együttes nem csupán zenészekből áll: van köztük mérnök, biológus, gyógyszerész, tanár, grafikus stb. Egyformán szívesen énekelnek egyházi kórusműveket a reneszánsztól a kortárs zenéig. A Kórusok Éjszakája már harmadik éve egyik legkedvesebb programpontjuk közé tartozik, a spontán éneklés pedig a könnyedebb műfajokhoz is meghozta a kedvüket.
MIG singers
A Budapesti Madách Imre Gimnáziumban szinte minden diák szeret és tud is énekelni. A leglelkesebbek pedig spontán, erre az alkalomra összeállva szeretnék magukat megmutatni az iskola falain kívül is!
Csíkszerda Női Kamarakórus kortárs
A kórus tagjai 2017 szeptemberében kezdték meg a közös munkát a Csíkcsalád újabb kísérleteként: vajon mi történik, ha útjára indul néhány kisebb csapat, Árpi nélkül. A női kamarát Eirini Patsea és Szabó György vezeti. Ezt a kórust azonban nem csak az új karnagyok és a Csíkszerdától szokatlan igen kis létszám teszi érdekessé, hanem a nem mindennapi hangzásokat, különleges ritmusokat, változatos nyelveket felvonultató, jellemzően kortárs repertoár is. Most néhány görög dallal és egy amerikai versfeldolgozás ciklussal készülnek, de Bartókot és Poulencet is megszólaltatnak. 10 nő és 1 férfi fekete ruhában, piros kiegészítővel.
Fotó: Ottlik Anna
Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Kórusa gyerekkar
A Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Kiskórusa 3-4. osztályos, emelt szintű ének-zene oktatásban részesülő gyermekekből áll. A kórus karnagya, szakmai vezetője Dr. Szécsényi Lászlóné. Az énekkar aktívan működik közre Pécs város zenei életében, 2015-ben részt vettek az „Europa Cantat” fesztiválon is. Az Éneklő Ifjúság Országos Minősítő Hangversenyen többször elnyerték az Arany diploma minősítés mellé az Országos Dicsérő Oklevelet és az Év Kórusa címet, legutóbb 2017-ben. Munkájukat 2016/2017-es tanévben Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Tankerületi Központ is elismerésben részesítette.
Fotó: Marsalkó Péter
Mille Domi
A kórus 2006-ban alakult olyan felvidéki fiatalokból, akik már korábban is énekeltek különböző kórusokban. 2008-ban Prága soktornyúságára utalva felvette a MILLE DOMI nevet. Az együttes szinte minden fellépésén más felállásban jelenik meg. Létszáma 5 - 13 között mozog. Repertoárjában megtalálhatók egyházi tematikájú művek, de könnyedebb hangvételű darabok, középkori és reneszánsz énekek, spirituálék, valamint pergő magyar dallamok is. 2013-tól a kórust Doboš Major Zsófia vezeti, aki gyermekkorától kezdve több kórusban énekelt és a kórus egyik alapító tagja.
Fotó: Tóth Julianna
Csíkszerda kortárs
ProFun Kamarakórus régizene
A kórust a budapesti Kodály Zoltán ének-zenei általános iskola volt diákjai alapították 1994-ben. Saját örömükre énekelnek. Repertoárjuk tág. Magyarországon kívül felléptek Finnországban, Salzburgban, Rómában, Torinóban, Prágában, Szlovákiában. Nagyobb kórust, zenekart igénylő műveket más kórusokkal együtt szoktak előadni. Részt vettek több kórusfesztiválon: 2011 Pécs Cantat, 2012 Europa Cantat Torino, 2013 adventi fesztivál Prága, 2014 nemzetközi kórusfesztivál Senica Szlovákia, 2015 Europa Cantat Pécs. Karnagyuk Énekes Katalin.
Laulujoutsen
Az Énekes hattyú névre hallgató női énekegyüttes 2009-ben alakult és azóta rendszeresen fellép a finn kolónia rendezvényein (istentiszteletek, nemzeti ünnepek). Az együttes tagjai Magyarországon élő, dolgozó vagy tanuló finnek, illetve finnül jól tudó magyarok; évadtól függően 6–12 fő. Műsorukon népdalfeldolgozások és kortárs finn szerzők művei hallhatók. Az együttes vezetője Pap Kinga Marjatta.
Fotó: Fonó Tamás
Csíkszerda Vegyes Kamarakórus klasszikus
Staccato Énekegyüttes kortárs
A Staccato Énekegyüttes tagjait a közös debreceni egyetemi éveik alatt az együtt éneklés öröme kovácsolta össze, Fekete Zsófi vezetésével. Egyetemi kórusként elsősorban különböző egyetemi rendezvényeken, gólyabálokon, kollégiumi bulikon léptek fel, de külföldön is jártak több alkalommal, Sing Singers néven. 1996-ban a csapat Budapestre költözött magjával Staccato Énekegyüttes néven folytatták a közös zenélést, és új tagokkal, valamint Berkes Bogi személyében második karvezetővel is gyarapodtak. Repertoárjuk gyakorlatilag minden műfajra kiterjed, közös tevékenységeik pedig túlnyúlnak az együtt éneklésen.
Tavasz nőikar
Dalinda folk
A Dalinda acappella együttes autentikus és modern hangzások segítségével meséli el nekünk a női lét szakaszait. Az elmúlt évek közös munkája érlelte ki műsorukat, melyben az egyszólamú autentikus népdalok mellett megjelenik a többszólamúság és a modernebb hangzások is. Tagjai a Zeneakadémia népi ének szakán kezdtek el együtt dolgozni számos nép- és világzenei produkcióban. 2015 óta koncerteznek, lehetőségük volt már fellépni a Müpában, a Papp László Sportarénában, a Kongresszusi Központban és Ázsibán számos kiemelt kínai koncert helyszínen.
Fotó: Wertán Botond
Street Art Choir kortárs
A fiatalokból álló csapat 2013 októberében alakult, jelenleg 10 főből áll. A névválasztás sejteti a kórus fő célját: közelebb hozni az énekes műfajt az utca emberéhez. A mostanában egyre népszerűbb könnyűzenei a cappella irányvonalat követik, elsősorban kevésbé ismert, különleges számokat dolgoznak át és adnak elő; emellett szívesen tanulnak régebbi klasszikusokat vagy spirituálékat is. A társaság igen változatos zenei háttérrel rendelkezik, ami a közös munkát is színesíti. Mivel heti egy próbát tartanak, igyekeznek más alkalmakat is találni a kóruson belül kialakult barátságok ápolására.
Vivace Varga Vegyeskar
A vegyeskar 2017 októberében alakult meg Barnáné Bende Andrea vezetésével. 26 tagja mind középiskolás, s minden évfolyam képviselteti magát. A kórusmunka órarenden kívül, a szabadidő terhére zajlik. Már túl vannak néhány emlékezetes szolnoki fellépésen: Finnugor Baráti Kör Közgyűlése, karácsonyi bemutatkozó koncert, Suligála. Jelenleg az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyre készülnek és nagy várakozással tekintenek a KÉJ-re. Szívesen énekelnek „mindent”, azonban fontosnak tartják az igényes kóruszene megszólaltatását. Céljuk a közösségteremtés és a közös éneklés népszerűsítése.
Eötvös Gimnázium Kórusa könnyűzene
A budapesti Eötvös József Gimnázium volt és jelenlegi diákjaiból alakult vegyeskar - Lánczky Edit vezetésével - tavaly ünnepelte 25 éves jubileumát. Ez alatt az idő alatt számtalanszor bebizonyosodott számukra - és a talán a közönség számára is -, hogy a kóruséneklés nemcsak a zene miatt csodás időtöltés, hanem a kórustagok számára meghatározó és felejthetetlen közösségi élmény is. Így bármilyen stílusba kóstolnak bele, hamar otthonosnak érzik. Szándékuk szerint minden produkció legfontosabb üzenete az együtténeklés öröme.
Fotó: Szalatnyai Dorottya
The Lalala Choir (IRL) folk
A The Lalala Choir 2015 októberében Dublinban létrejött kórus, melyet Sam Kavanagh karnagy alapított. A kórus mindenki számára nyitott, korábbi énekesi tapasztalat nem előfeltétel a tagsághoz. Számos ír zenei eseményen vettek részt fellépőként (Electric Picnic, Body and Soul, Ballymaloe Litfest), valamint saját, összművészeti jellegű, telt házas koncertjük is szép számmal akad. Az idei Kórusok Éjszakáján már második alkalommal hallhatjuk őket.
Új Advent Kórustársaság régizene
A kórus 2016 őszén alakult, projekt-kórusként. Tematikus műsoraikat általában a művekhez kapcsolódó versekkel, prózákkal egészítik ki, illetve szívesen együtt működnek hangszeres zenészekkel. Énekeltek már az élet, a halál és a feltámadás témájában, Gyökerek és ágak címmel Kodályról, majd egy 16-17. századi zsoltárfeldolgozásokból összeállított műsort és legutóbb pedig A Biblia a szerelemről címmel adtak koncertet. A biciniumtól a 12 szólamú motettáig, az egy ember - egy szólam apparátustól, egészen a kb. 35 fős tutti kórusig, mindennel szívesen kísérleteznek.
Top