Choirs

Voces kortárs
A VOCES Kórus 2008-ban alakult Kassán, tagjai amatőr énekesek. A kórus repertoárja a reneszánsztól a kortárs művekig terjed, egyaránt szívesen énekelnek szakrális és világi műveket, magyar és külföldi szerzőktől. 2011-ben megtanulták Victoria Officium Defunctorum c. gyászmiséjét, 6 szólamban és 10 tételben, amit több helyszínen is előadtak Szlovákiában és Magyarországon. 2017 októberében az egri Éneklő Magyarország kórusfesztiválon megkapták a hangversenykórus minősítést. A latin „voces” szó hangokat jelent, de itt ennél sokkal többről van szó: a kassai VOCES egy közösség, ahol a fő szempont, hogy mindig szívből szóljon az ének, hiszen másképp énekelni nem is érdemes. A kórus karnagya Ferencei Andrea.
MusiColore Énekegyüttes klasszikus
Az együttes 2014-ben alakult Székesfehérváron, idén ünnepli 4. születésnapját. Az elmúlt 4 évben különböző zenei stílusok, műfajok műveit énekelték, a középkori gregoriántól a kortárs remekművekig. Az énekegyüttes önálló koncertjei mellett számos felkérésnek tett már eleget helyi és országos rendezvényeken. 2015-ben arany minősítést kaptak a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusversenyen, majd rákövetkező évben a Laurea Mundi Nemzetközi kórusversenyen is. Repertoárjuk igen színes, a zenetörténeti korokból vegyesen válogatva állítják össze műsoraikat a koncertekre. A MusiColore tagjainak zöme a Székesfehérvári Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnáziumban tanult, jelenleg is a városban oktató ének tanár, pedagógus, de van közöttük muzikális informatikus és építőmérnök is.
Fotó: Péter Álmos
Tutti Cantabile Énekegyüttes klasszikus
A Tutti Cantabile Énekegyüttes a budapesti Eötvös József Gimnázium végzett diákjaiból alakult az énektanár, Lánczky Edit vezetésével. Mindannyian a gimnázium kórusába jártak, itt szerették meg az éneklést, így szinte egyértelmű volt, hogy folytatják az együtt muzsikálást. Sokféle irányzatot kedvelnek a reneszánsztól a barokkon, a XX. századi jazz-ihletésű könnyűzenén és a kortárs a capella zenén át a spirituáléig. Önálló koncertjeik hangulata reményeik szerint tükrözi ars poeticájukat: az éneklésben együtt lélegezni a legszebb dolog a Földön.
Gloria Tibi régizene
A Csíkszerda kórusistállójának talán legrejtőzködőbb csoportosulása a Gloria Tibi – eddig egyetlen koncertet adtak, és még nevük se volt. A férfikvartett Botlik Tibor régizenés álmából tavaly ősszel vált valósággá. Mostani műsoruk összeállításában Tóth Árpád segédkezett, reneszánsz és korai barokk mesterek alkotásaiból csemegéznek.
Fotó: Bánsági Péter
M. E. Énekegyüttes könnyűzene
H.A.B. könnyűzene
The Clever POP choir, Nyolc lány, nyolc fiú, dús szólamok, szólók, humor. A H.A.B idén már 3. éve kényezteti az a cappella zene szerelmeseit örökérvényű és egynyári feldolgozásaival. A budapesti kórusélet tortájára felcuppanva, igazán finom angol nyelvű slágerekkel kápráztatnak el minket. Imádják a laza természetességet, a stílust, szívesen barangolnak az ismeretlenben, keresnek és kínálnak nekünk új cukiságokat. A Fool Moon basszusa, Németh Miklós zenei irányelvei alapján formálódó együttes újra fogalmazza a régi nagyok, mint a Massive Attack vagy Quincy Jones dalait; játszik Fiona Apple Forró Késével; Miley Cyrus, Hozier, Meghan Trainor szövegein keresztül pedig odamondja a tutit. Folyamatosan bővülő repertoárjukon TV nézős gyerekkorunk- és a mai YouTube diszkók hangulatát idéző felH.A.Bosított dalok is felvillannak."
Virágzó Énekegyüttes gyerekkar
A budapesti Hubay Jenő Zeneiskola és Meixner Általános Iskola népzene tanszakos növendékei most énekhangjukkal helyettesítik jól megszokott hangszereiket. Az ősi zenei hagyatékunkat, a gyimesi és moldvai népdalokat énekhangjukkal aktualizálják - a többszólamúság jegyében. Műsorukban olyan népdalokat dolgoznak fel, amelyek az élet kihívásairól, annak örömeiről, bánatairól, a párválasztás nehézségeiről, a szerelemről szólnak. Kórusvezető: Gózon Éva
Városminor Kamarakórus kortárs
A Városminor Kamarakórus zeneszerető fiatalokból alakult budapesti együttes. Előadásaikban a mindig repertoáron tartott reneszánsz műveken kívül huszadik századi és kortárs, magyar és külföldi szerzők darabjai közül is bátran válogatnak. A versenyek mellett számos hazai és külföldi fesztiválon vettek már részt, időnként kórusszínházi elemekkel is szívesen kísérleteznek. A Városminort 2004-es megalakulása óta Ney Andrea vezényli.
Csicsergők gyerekkar
A Csicsergők gyermekkórus 2015-ben alakult Krausz Judit tanárnő vezetésével! Tagjai a budaörsi Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola és Herman Ottó Általános Iskola tagjai. A kórus 9-12 éves gyerekekből áll. A kezdetekben 15-16 fős énekkar, mára több mint 30 fővel rendelkezik. A már hagyománnyá vált karácsonyi koncerteken kívül, iskolai produkciókban, valamint kisebb budaörsi rendezvényeken is bemutatkoztak már. Többször volt szerencséjük részt venni a Kórusok Éjszakáján, ezért nagy örömmel vették a meghívást, az első Kórusok Téli Éjszakájára.
KVVKamarakórus könnyűzene
A karnagy, Magyaróvári Viktor (Kayamar) zeneakadémiai tanulmányához kötődő előadói gyakorlata hozta össze a kórust. A tagok szerencsés találkozásának és az új zenei élményekre való nyitottságuknak köszönhetően alakult ki mára a KVVK (Kayamar Vorti Virgo Kamarakórus) egyéni stílusa, amelyben a klasszikus- és a könnyűzene értékei egyesülnek. Repertoárjukon jellemzően neves hazai és külföldi zeneszerzők, valamint a karnagyuk által komponált vagy áthangszerelt, akár 8-12 szólamú a capella darabok szerepelnek.
Fotó: Kishonti Máté
Vox Insana könnyűzene
A 2009-ben alakult Vox Insana Kamarakórus egyik fő célja az igényes, kreatív kórusok táborát gyarapítani a magyar zenei életben. Koncertjeiken általánosak a karnagy általi magyarázatok és a hallgatóság sokszor aktív részese a zenei élménynek. Versenyek, fesztiválok aktív résztvevői: legutóbb a Vox Mirabilis Vándordíjat sikerült elnyerniük a Székesfehérvári Kamarakórus Versenyen. A jelenleg 18 tagú amatőr együttes alapító karnagya és művészeti vezetője Tőri Csaba, 2016 óta másodkarnagyuk Orosz Dóra.
Laulujoutsen népzene
Az Énekes hattyú névre hallgató női énekegyüttes 2009-ben alakult és azóta rendszeresen fellép a finn kolónia rendezvényein (istentiszteletek, nemzeti ünnepek). Az együttes tagjai Magyarországon élő, dolgozó vagy tanuló finnek, illetve finnül jól tudó magyarok; évadtól függően 6–12 fő. Műsorukon népdalfeldolgozások és kortárs finn szerzők művei hallhatók. Az együttes vezetője Pap Kinga Marjatta.
Fotó: Fonó Tamás
Top