Choirs

Amadeus Kórus flashmob
Az Amadeus kórust 1999-ben alapították a Veres Pálné Gimnázium érettségizett énekkari tagjai, akik szerettek volna továbbra is együtt énekelni. Már a gimnáziumi évek alatt is nagyon sikeresek voltak, több versenyen is elnyerték a legmagasabb minősítést, valamint az „Év kórusa” címet. Felnőtt kórusként hazai és nemzetközi versenyeken mérettették meg magukat, melyeken 2. és 3. helyezést értek el. Sok új taggal is kiegészültek, barátokkal, fiatalabb Veres Pálnésokkal. Nagyon szeretnek énekelni és dacára tagjaik számos elfoglaltságának, lelkesen járnak próbára, amikor csak tehetik. Vezetőjük Réger Monika, Artisjus díjas és KÓTA életmű díjas karnagy.
Amagnus Énekegyüttes flashmob
Az Amagnus Énekegyüttes 2016 márciusában indult útjára Budapesten, a XVII. kerületben, Rákosmentén. A családias, baráti hangulat mellett élvezettel és lelkesen készülnek a legkülönfélébb dalokkal. Repertoárjukat igyekeznek széles skálán összeállítani, hogy hallgatóik, közönségük minden tagja találjon a műsoraikban kedvére valót. Feltett szándékuk megmutatni az embereknek, hogy a kóruséneklést hallgatni is, és művelni is élvezetes tevékenység!
Fotó: Nagy András
Amsterdam Student Project Choir kortárs
Az Amsterdam Student Project Choir 2015 nyarán alakult, karnagya Angeliki Ploka. A kórus fő célja, hogy tagjait a klasszikus zene kevésbé ismert műfajaival is megismertesse. Első két projektjük során az együttes választása az operett műfajára esett. Hogy nyitva álljon minden szívesen éneklő előtt, a kórus nem köti szigorú feltételekhez a belépést: a tagok akár egyetlen programhoz is csatlakozhatnak és ehhez csak egy egyszerű meghallgatást kell vállalniuk. Ezek a projektek lehetővé teszik az énekesek számára, hogy rövid idő alatt is sokat fejlődjenek.
Fotó: Saar Ponsioen
Aprosa régizene
Az Aprosa 2017 tavaszán alakult, régóta szövögetett tervek és szándékok találkoztak. Három tagja a Csíkszerda kórusban ismerkedett meg, negyedik tagjuk beházasodott. Bimbózó repertoárjuk reneszánsz és barokk dalokból, valamint azok kortárs feldolgozásaiból áll. Mindannyian zenével foglalkoznak sokféle műfajban és funkcióban; az Aprosa új kihívásokat és örömöket kínál számukra. A névadó az említett beházasodás apró, Róza nevű eredménye. Debütáló koncertjük hallható a Kórusok Éjszakáján.
Argenteus Vegyeskar népzene
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Vegyeskara 1963-ban alakult. Dr. Kovács Gábor főiskolai docens vezetésével 1998 óta működik. Az ARGENTEUS nevet 2010-ben vette fel. A kórus tagjai az Ének-zene tanszék mindig aktuális hallgatói, de sokan visszajárnak tanulmányaik befejezése után is. Az együttes rendszeres közreműködője Szeged koncertéletének. Hazai rendszeres koncerttevékenysége mellett sikerrel vendégszerepelt Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Finnországban, Romániában, Szerbiában és Macedóniában. A vegyeskar eddig 17 kortárs magyar kórusmű ősbemutatóját énekelte.
Bakáts téri Általános Iskola Soul-Air Kamarakórusa gyerekkar
Az iskolában 60 éve működik ének-zene tagozat, ezzel egyidejűleg énekkar is. A jelenlegi kórusokat Molnár Mónika vezeti. A SoulAir kamarakórus 2010 szeptemberében alakult a legtehetségesebb diákokból. Repertoárjuk gregorián, reneszánsz, barokk, klasszikus és XX. századi kórusművek mellett a mai minőségi könnyűzene darabjait is felöleli. Rendszeresen fellépnek iskolai, kerületi és fővárosi rendezvényeken, és volt alkalmuk szerepelni Erdélyben, Ausztriában, Franciaországban és Németországban is. Büszkék rá, hogy Deák Kristóf “Mindenki” című Oscar-díjas rövidfilmjében a főszereplő kórus lehettek.
Fotó: Tamási László
Budapesti Lantos Kórus népzene
A Budapesti Lantos Kórus elődje 1950-ben jött létre, majd 1990-től Budapesti Ifjúsági Kórus néven működött tovább. 2017 márciusában alapítójuk, Lantos Rezső karnagy tiszteletére vették fel a Lantos nevet. Létszámuk kb. 45 fő, énekeseik 20-70 év közöttiek, karnagyuk Gerenday Ágnes. Repertoárjukban misék, oratóriumok és a cappella művek találhatók. Hosszú múltja során számtalan fesztiválon és versenyen sikerrel szerepelt az együttes. Turnézott többek között Hollandiában, Csehországban, Ausztriában, Franciaországban. Számos CD-felvételen működött közre, illetve saját felvételeket is jelentetett már meg.
Budapest Show Kórus könnyűzene
Magyarország első show kórusa 2008-ban alakult az amerikai show kórusok mintájára. A kórus tagjai az élet különböző területein dolgoznak, van köztük tanár, cukrász, táncos, étteremvezető, informatikus, jogász, stb. Egyvalami azonban közös bennük: szeretnek együtt énekelni, és az örömöt, ami ilyenkor éri őket, szívesen megosztják másokkal is. Repertoárjukban pop, rock, jazz, gospel, spirituálé, musical és filmzene egyaránt megtalálható; előadásaikat élőzenei kísérettel és tánccal fűszerezik. A kórus művészeti vezetője: Hetei-Bakó Benedek.
Burattino Iskola kórusa gyerekkar
A Burattino Alapítvány 1991-es indulásakor egy olyan iskolát hozott létre, amelyben diákjai családias hangulatban, kis létszámú osztályokban, biztonságban élhetik mindennapjaikat. Kiemelten fontosnak tartják az esélyteremtést, hisznek abban, hogy a hátrányok kinőhetőek, és hogy mindenki tehetséges valamiben. A pedagógiai gyakorlat során törekszenek a módszertani sokszínűségre, amelynek meghatározó elemei az iskolán kívüli programok is. A rendszeres szociális és mentális törődés mellett ezen programok szerepe kiemelten jelentős a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek nevelésében.
Capella Silentium régizene, kortárs
A Capella Silentium 2009-ben alakult Várkonyi Tamás vezetésével, azzal a céllal, hogy az a cappella kórusirodalom elfeledett szépségeit felkutassa és megszólaltassa korszaktól, stílusoktól függetlenül. A 2010-ben megrendezett bécsi Schubert Versenyen elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat, valamint továbbjutott a legjobbaknak fenntartott nagydíjas versenyre. 2012 októberében a vegyeskari kategória második helyén végzett Riminiben, ahol a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a zsűri. Az énekegyüttest 2016 ősze óta Mészáros Mátyás és Csernyik Balázs Ferenc vezeti.
Chorus Matricanus Nőikar kortárs
A százhalombattai kórus idén ünnepli fennállásának 28. évfordulóját. Az amatőr énekesekből álló együttes „Fiatal Énekesek” néven alakult, jelenlegi tagjai között van könyvelő, jogász, pedagógus, virágkötő, boltvezető, de ugyanígy szolfézstanárok, hangszeres zenetanárok is részt vesznek az örömteli éneklésben. Repertoárjukban kiemelt helyet foglalnak el a XX. századi és a kortárs művek. A kórus elismerő díjakat is nyert, többek között 2012-ben, a Prevezai Nemzetközi Kórusversenyen kapott I. díjat.
Fotó: Földvári Gergely
Contrapunto Kamarakórus könnyűzene
A Contrapunto Kamarakórus 2014 szeptemberében alakult Budapesten, Rákosmentén, vezetője Jakobey Márton. Az alakulásuk óta eltelt időszakban színes, sokszínű repertoárt alakítottak ki különböző korszakok zenéiből, egyházi és világi művekből, spirituálékból, népdalfeldolgozásokból és könnyűzenei átiratokból. Rövid történetük ellenére több mint 35 alkalommal adtak már koncertet. A csehországi Praga Cantat 2016 nemzetközi kórusversenyen a vegyeskarok kategóriájában ezüst minősítést szereztek. Idén harmadik alkalommal vesznek részt a Kórusok Éjszakáján.
Fotó: Dürvanger Zsolt
Csicsergők gyerekkar
A Csicsergők kórusa 2015 szeptemberében alakult Krausz Judit tanárnő vezetésével. Tagjai a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai. Tavaly már volt szerencséjük részt venni a Kórusok Éjszakáján, ami számukra a legnagyobb boldogság és egyben kihívás is volt, hiszen addig leginkább iskolai fellépéseik voltak. Azóta több városi rendezvényen is bemutatkozhatott a kiskórus, aminek mindig szívesen tettek eleget. Nagy öröm volt számukra, amikor ismét megkapták a Kórusok Éjszakája-meghívót, hogy mutassák be erre az alkalomra szánt repertoárjukat, mivel ezt az egyik legnagyobb élményüknek tartják.
CSIIIKGyerekkar gyerekkar
A Csíkszerda gyerekkar Magyarország legnagyobb közösségi kórusának gyermekkari tagozata, amely a négy felnőtt CSIIIK-kórusban éneklők gyermekeiből formálódott épp egy éve. Amellett, hogy ez az első gyermekkar a kóruscsaládban, máris jellemzi a Csíkszerdában megszokott sokszínűség: az éneklők különböző iskolákba járnak, és életkoruk is nagyon sokféle, 5 évestől 14 éves korig. Ebben a félévben az ír dalnok, Oisín történetét mesélik el közönségüknek, aki tökéletesen boldogan él az örök fiatalság országában, Csirnanokban mindaddig, amíg honvágya nem lesz...
Fotó: Gábor Sára
CSIIIKHétfő és CSIIIKCsütörtök klasszikus
Évről évre egyre többen énekelnek a Csíkszerda különböző kórusaiban, akik most úgy gondolták, miért ne dalolnának sokan egyszerre? A Csík család 2015-ös és 2016-os generációja egyesült a kórus ezévi tavaszi projektjére, ahol Dohnányi Ernő Szegedi miseként ismert nagyszabású templomszentelési miséjét énekelték. A két csapat együtténeklése annyira jól sikerült, hogy az 5. Kórusok Éjszakáján is közösen szólaltatják meg az elmúlt 5 év KÉJ záródalait, talán néha a közönséget is bevonva, amolyan csíkszerdásan, improvizálósan, hangfelhőbe burkolva a Nemzeti Múzeum belső udvarát.
Fotó: Gábor Sára
CSIIIKKamara kortárs
A Csíkszerda közösség nemcsak létszámban bővült jelentősen az elmúlt években, hanem formáját tekintve is létrejött új része: a Csíkszerda Kamarakórus. Tóth Árpád karnagy kezdetben kísérleti jelleggel hívta életre a formációt 2015-ben, ami azóta is működik, a Csík rendszer keretei között, kedd esténként próbálva, a nagykórusokból meghívott, fluktuáló tagokkal. A Csíkkamara repertoárját sokszínű kamarazenei „ínyencségek” alkotják.
Fotó: Kamrás Márton
CSIIIKSzerda kortárs
A jelenleg kb. 100 aktív taggal próbáló Csíkszerda a magyarországi közösségi kóruséneklés egyik legnagyobb úttörője. 2009-es indulása óta sok mindenben kipróbálta magát (a népdaloktól a gospelig, a kórusimprovizációs technikáktól az operaéneklésig, stb.). Nevét a tagok csíkos fellépő ruhájáról és a szerda esti próbaidőpontokról kapta. Karnagyuk és művészeti vezetőjük Tóth Árpád, aki több magyarországi és külföldi intézményben tanít karvezetést, éneket és kultúrtörténetet. A 2017-es Kórusok Éjszakáján egy kórusimprovizációs technikákkal építkező népdalcsokrot adnak elő, mellyel a ciprus fává változó Küparisszosz történetét idézik meg.
Fotó: Gábor Sára
DaloSokk flashmob
A piliscsabai Iosephinum Kollégium és Szakkollégium arculatának mindig is része volt az énekkar. Mivel náluk a szakköröket és a programokat a kollégium vezetése és az egyetemisták közösen szervezik – alapelvük a „minden van, amit megrendezünk” –, így az énekkart is tulajdonképpen a diákok tartják életben az éneklés szeretetének jegyében. „Kicsi a bors, de lelkes” – változó létszámmal, némelyik félévben kevesebben, máskor többen vannak, de a lelkesedésük és szorgalmuk mindig töretlen. A DaloSokk név 2010-ben született, hogy ne csak simán a „jozi kórusa” néven álljanak ki, hanem különlegesebbek, egyediek legyenek.
Fotó: Bíró Szilveszter
DeChorum Énekegyüttes régizene
„Hiszen Istenünkről énekelni jó; hiszen őt dicsérni gyönyörűséges és illendő dolog.” (147. zsoltár 1. verse) A kórus nevét ennek a mondatnak az utolsó jelzőjéről kapta, az „illendő” ugyanis a latin változatban így hangzik: decorum. A kilenc fős énekegyüttes mindenekelőtt a reformáció korának protestáns kóruszenéjét igyekszik megszólaltatni, de a 16–17. század egyházzenéjének középkori előzményei és világi zenei környezete is érdekli őket. A tagok régóta énekelnek együtt, ebben a formában és ezen a néven 2016 szeptembere óta lépnek fel, főként templomi, istentiszteleti keretek között.
Fotó: Papp Szabó Veronika
Eötvös Gimnázium Kórusa könnyűzene
A budapesti Eötvös József Gimnázium volt és jelenlegi diákjaiból alakult vegyeskar - Lánczky Edit vezetésével - idén ünnepli 25 éves jubileumát. Ez alatt az idő alatt számtalanszor bebizonyosodott számukra - és a talán a közönség számára is -, hogy a kóruséneklés nemcsak a zene miatt csodás időtöltés, hanem a kórustagok számára meghatározó és felejthetetlen közösségi élmény is. Így bármilyen stílusba kóstolnak bele, hamar otthonosnak érzik. Szándékuk szerint minden produkció legfontosabb üzenete az együtténeklés öröme.
Fotó: Szalatnyai Dorottya
Gemma Énekegyüttes régizene
Az együttes 20 éve alakult, akkori tagjai a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola diákjai voltak, művészeti vezetője pedig a kezdetektől Tóth Márton. Azóta az énekesek száma 14-re bővült, színesítve a közös hangzást és zenei nyelvet. Repertoárjukat főként a régizene és a kortárs zeneirodalom adja, ám szívesen nyúlnak más műfajokhoz is, barokkhoz vagy jazzhez. A kórus rendszeresen koncertezik, többségében szakrális helyszíneken, de különböző fesztiválok, koncertsorozatok, versenyek szereplőjeként világi színpadokon is megjelenik itthon és külföldön is. Az együttes néha liturgikus szolgálatot is teljesít, ami igen fontos eleme a munkának és az együtt töltött időnek. A kamarakórus arra törekszik, hogy zenéje ne csak egy szűk réteg számára legyen elérhető és élvezhető, hanem meg tudjon szólítani minden örömre és zenei élményre vágyó hallgatót.
Golgota Gospel Kórus könnyűzene
Jókedv, öröm, sokszínűség. Így lehetne jellemezni Magyarország egyik legnagyobb kórusát, mely 2002 novemberében alakult és jelenleg 150 tagot számlál. Koncertjein a hivatásos zenészekből álló Golgota Gospel Band kíséri, akik szilárd alapot adnak a gospel, jazz, country, blues és olykor klasszikus stílusú dalokhoz. Az elmúlt években több mint 100 000 ember előtt koncerteztek bel- és külföldön egyaránt. Művészeti vezetőjük és karmesterük a dél-afrikai születésű, ír állampolgárságú zongoraművész, Mark Zeeman, aki 15 éve misszionáriusként érkezett Magyarországra a budapesti Golgota Gyülekezetbe. A kórus dalaiban a Biblia igazságát hirdeti, legfőbb céljuk megszólítani az embereket, hogy minél többen személyesen ismerhessék meg Istent.
Fotó: Sebestyén Gábor
H.A.B. könnyűzene
Habnak könnyű, könnyűnek H.A.B. Clever pop hangszálakra, a cappella 14 főre. Kórusénekesek, akik pimaszul flörtölnek jazz-zel, kortárs poppal és mindenkivel, aki hallgatja. Hab a csókhoz, a kávéhoz, tortára vagy a fürdőkádba. Instant élmény, azonnal hat!
Inferno Minor flashmob
Az Inferno Minor Kórus 2013 őszén alakult a Bolyai Önképző Műhely hallgatóiból. Az egyik korai bemutatkozásuk éppen a Kórusok Éjszakáján történt, három évvel ezelőtt. Azóta is minden évben szívesen jönnek és emellett rendszeresen fellépnek más találkozókon, valamint önálló koncertjeiken is. A darabok mindig a kórustagok kedvencei közül kerülnek ki, így a klasszikus művek mellett könnyedebb alkotásokat: gospeleket és könnyűzenei feldolgozásokat is rendszeresen műsorra tűznek.
KVVKamarakórus flashmob
A karnagy, Magyaróvári Viktor (Kayamar) zeneakadémiai tanulmányához kötődő előadói gyakorlata hozta össze a kórust. A tagok szerencsés találkozásának és az új zenei élményekre való nyitottságuknak köszönhetően alakult ki mára a KVVK (Kayamar Vorti Virgo Kamarakórus) egyéni stílusa, amelyben a klasszikus- és a könnyűzene értékei egyesülnek. Repertoárjukon jellemzően neves hazai és külföldi zeneszerzők, valamint a karnagyuk által komponált vagy áthangszerelt, akár 8-12 szólamú a capella darabok szerepelnek.
Fotó: Zemlényi János
Les Chantres Musiciens népzene
A Les Chantres Musiciens kanadai kórust 1992-ben alapította jelenlegi művészeti vezetőjük, Gilbert Patenaude, és a montreali Les Petit Chanteurs du Mont-Royal nagyhírű fiúkórusának egykori, ma 18 és 30 év közötti fiatal énekesei alkotják. Repertoárjuk változatos és összetett, mivel Palestrinától Duparcon át Schönberg műveiig válogat a zeneirodalomból. Első, német- és franciaországi turnéjuk a szakma és a közönség elismerését is kivívta. Azóta számos hazai és nemzetközi turnét is sikerrel szerveztek, 2015-ben például Spanyolországba és Portugáliába látogattak. Az együttes különleges összetétele olyan újszerű repertoár megszólaltatását teszi lehetővé, ami máig kiaknázatlan a koncertek és lemezfelvételek világában.
Fotó: Olivier Simard-Hanley
Matematikus Kórus flashmob
A Matematikus Kórus 2006-ban alakult az ELTE matematika tanszékének lelkes hallgatóiból és oktatóiból. Habár a próbák még mindig az ELTE Matematika tanszékén vannak, a kórus már csak részben matematikus, az eltelt 11 évben más karok és egyetemek hallgatóival bővült, elfogyasztott 3 karmagyot, de az alapok megmaradtak: lelkes kis amatőr kórus, ahol szívesen látnak minden énekelni vágyót.
MIG Singers flashmob
A Budapesti Madách Imre Gimnáziumban szinte minden diák szeret és tud is énekelni. A leglelkesebbek pedig spontán, erre az alkalomra összeállva szeretnék magukat megmutatni az iskola falain kívül is!
Fotó: Spasic Máté
Műegyetemi Kórus klasszikus
A vegyeskar 1952-ben alakult a Műegyetemi Dalárda utódjaként. Céljuk az egyetemi kulturális élet ápolása és az egyetemük képviselete országos, illetve nemzetközi kulturális eseményeken. Emellett rendszeresen közreműködnek az egyetem hivatalos ünnepségein is. A kórusba jelenlegi és volt egyetemisták, valamint barátaik járnak. Karnagyuk 1977 óta Vida Györgyi, akinek vezetésével a kórus számos szakmai sikert ért el. Repertoárjukon egyházi és világi, acapella és oratórikus, klasszikus és XX. századi művek szerepelnek. Koncertjeik változatos helyszíneken zajlanak Budapesten és vidéken is, valamint több külföldi kórussal is kapcsolatban állnak.
NÉBIH kórusa flashmob
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kórusa 2015-ben alakult, eredeti célja a hivatali karácsonyi ünnepség hangulatának emelése volt. Azóta a kollégákat már több alkalommal megörvendeztetté műsorukkal, de a munkahelyi kereteket most először lépik át, a 2017-es Kórusok Éjszakáján való szerepléssel. A NÉBIH Kórusa kicsi, amatőrök alkotta vegyeskar, amit az éneklés szeretete és a Hivatalon belüli kapcsolatépítés tart össze. Nagy lépés számukra, hogy a NÉBIH-et képviselve részesei lehetnek ennek a rendezvénynek, és terjeszthetik a kórusmozgalmat Hivatalon belül és kívül egyaránt.
Fotó: Wágner Ádám
Örökifjú Zenebarátok Kórusa klasszikus
A kórust 2014 szeptemberében az Ugrin Gábor által 1965-ben alapított, Ifjú Zenebarátok Kórusának tagjai hozták létre, Magyaróvári Viktor karnagy vezetésével. Az énekkar hamar berobbant a hazai hangversenyéletbe, rengeteg a capella-koncerttel és oratóriuménekléssel. Az együttes kötelességének és szívügyének tartja az Ugrin által teremtett hagyomány és értékrend megőrzését, emellett törekvése az új zenei áramlatokkal való lépéstartás, a könnyedebb műfajok, illetve karnagyunk alkotásainak előadása is. Széles repertoárjuk magába foglalja a klasszikus zenetörténet szinte minden korszakát és stílusát.
Fotó: Magyaróvári Viktor
Pátria Énekegyüttes flashmob
A Pátria Énekegyüttes 2000 januárjában alakult Újhartyán városában. Tagjai amatőr, de nagyon lelkes, helyi és környékbeli lakosok. Vezetőjük Dömők Virág, aki a dabasi és a helyi zeneiskolában szolfézst tanít. Világi és egyházi műveket is énekelnek, számos belföldi - és néhány külföldi - fellépéssel büszkélkedhetnek. Jártak Erdélyben, ahol a kisbácsi illetve a kolozsvári református templomokban énekeltek, a bajorországi Kastl-ban pedig a magyar gimnáziumban 1956-os emlékező műsort adtak. Emellett minden évben többször lépnek fel Újhartyánon, Dabason, Vecsésen és a környékbeli településeken.
Ponty de la Koor könnyűzene
A Szent II. János Pál Iskolaközpont gimnazistáiból álló kamaraegyüttes neve épp olyan színes, mint maguk az énekesek. Különböző évfolyamok diákjai próbálnak együtt hétről hétre, hogy hol hangról hangra, hol improvizációs játékokkal, hol átírva, megszakítva, hozzátoldva, együtt és szólóban, vegyes és nőikari formában kísérletezzenek a kóruszenével, a hangokkal, önmagukkal. Zenei vezető: Zámolyi Eszter.
Primavera Kamarakórus flashmob
A PRIMAVERA Kamarakórus 1995-ben jött létre a Szerb Antal Gimnáziumban. 2011-ben megalakult a zenekaruk is. Évente több rendezvényen is szerepelnek itthon és külföldön. A kamarakórusra jellemző a kifinomultság, érzelmekkel teli előadásmód, szép harmóniavilág, dinamika. Széles repertoárjukban népdalok mellett klasszikus és modern zenék is megtalálhatók. A dalokat általában eredeti nyelven adják elő, mindig saját, éveken át kialakult tolmácsolásban. 2006-ban kiadták a „Szép jó reggelt!” c. lemezüket, 2015-ben arany minősítést kaptak. A PRIMAVERA művészeti vezetője Nitkulinecz Zsanett.
Fotó: Hujber Vilmos
ProFun Kamarakórus klasszikus
A kórust a budapesti Kodály Zoltán ének-zenei általános iskola volt diákjai alapították 1994-ben. Saját örömükre énekelnek. Repertoárjuk tág. Magyarországon kívül felléptek Finnországban, Salzburgban, Rómában, Torinóban, Prágában, Szlovákiában. Nagyobb kórust, zenekart igénylő műveket más kórusokkal együtt szoktak előadni. Részt vettek több kórusfesztiválon: 2011 Pécs Cantat, 2012 Europa Cantat Torino, 2013 adventi fesztivál Prága, 2014 nemzetközi kórusfesztivál Senica Szlovákia, 2015 Europa Cantat Pécs. Karnagyuk Énekes Katalin.
Rege Táncegyüttes énekesei flashmob
A Rege Néptáncegyüttes 2003-ban alakult azzal a céllal, hogy cserkészszellemben őrizze és adja tovább a magyar néphagyomány értékeit, a néptánc-, népdal-, népszokás- és viselkedéskultúrát. Az együttesben jelenleg - tánctudás alapján - két csoportban van lehetőség tanulni és egyben tagja lenni egy baráti közösségnek. Táncpróbáiknak fontos része az autentikus néptánc elsajátításán túl a tájegységhez kötődő népdalkincs megismerése, az együtt táncolás mellett a közös éneklés örömének átélése is. Az együttes több tagja nemcsak táncol, hanem kórusban vagy más közösségben énekel is, ezért úgy gondolták, ezt a kettőt összekötik, és megtöltik a teret népdalokkal, sőt még táncra is perdülnek hozzá!
Street Art Choir flashmob
A fiatalokból álló csapat 2013 októberében alakult, jelenleg 10 főből áll. A névválasztás sejteti a kórus fő célját: közelebb hozni az énekes műfajt az utca emberéhez. A mostanában egyre népszerűbb könnyűzenei a cappella irányvonalat követik, elsősorban kevésbé ismert, különleges számokat dolgoznak át és adnak elő; emellett szívesen tanulnak régebbi klasszikusokat vagy spirituálékat is. A társaság igen változatos zenei háttérrel rendelkezik, ami a közös munkát is színesíti. Mivel heti egy próbát tartanak, igyekeznek más alkalmakat is találni a kóruson belül kialakult barátságok ápolására.
Tutti Cantabile Énekegyüttes régizene
A Tutti Cantabile Énekegyüttes a budapesti Eötvös József Gimnázium végzett diákjaiból alakult az énektanár, Lánczky Edit vezetésével. Mindannyian a gimnázium kórusába jártak, itt szerették meg az éneklést, így szinte egyértelmű volt, hogy folytatják az együtt muzsikálást. Sokféle irányzatot kedvelnek a reneszánsztól a barokkon, a XX. századi jazz-ihletésű könnyűzenén és a kortárs a capella zenén át a spirituáléig. Önálló koncertjeik hangulata reményeik szerint tükrözi ars poeticájukat: az éneklésben együtt lélegezni a legszebb dolog a Földön.
Váci Harmónia Kórus klasszikus
Az együttes az 1964-es megalakulása után hamarosan országosan elismertté vált és rendszeres résztvevője lett hazai és külföldi zenei eseményeknek. Több karnagy után jelenleg Prugli Andrea vezeti a 20 és 65 év közöttiekből álló kórust, mely rendszeresen szerepel rádió és TV felvételeken, valamint kül- és belföldön egyaránt ad koncerteket és jár fesztiválokra. Az énekkar a Magyarországon elérhető legmagasabb szakmai minősítés: a „Hangversenykórus” fokozat, és számos egyéb díj birtokosa. Az együttes repertoárján az a capella kórusirodalom remekei mellett számos oratórium is szerepel.
Városminor Kamarakórus kortárs
A Városminor Kamarakórus zeneszerető fiatalokból alakult budapesti együttes. Előadásaikban a mindig repertoáron tartott reneszánsz műveken kívül huszadik századi és kortárs, magyar és külföldi szerzők darabjai közül is bátran válogatnak. A versenyek mellett számos hazai és külföldi fesztiválon vettek már részt, időnként kórusszínházi elemekkel is szívesen kísérleteznek. A Városminort 2004-es megalakulása óta Ney Andrea vezényli.
Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa klasszikus
A Vasas kórus 1903-ban alakult meg férfikarként, majd 1948 óta vegyeskarként folytatják működésüket. Fő profiljuk a kortárs magyar zene, az a capella irodalom, valamint nagy oratorikus művek előadása. A kórus 1994-ben vette fel volt karnagya, Vass Lajos Erkel-díjas zeneszerző nevét. Az énekkarban, mely máig is folytatja az évtizedes tradíciókat, minden korosztály megtalálható. Számos hazai és nemzetközi verseny kiemelkedő díját tudhatják magukénak (Hangversenykórus Summa Cum Laude, Ars Maior, Csokonai Vitéz Mihály-díj, XV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál - 1. díj). A kórus karnagyai Bárd Judit és Szűcs Dániel.
Vass Lajos Kórus, Szlovákia klasszikus
A kórus 1964 novemberében alakult meg Nyitrán. Alapító karnagyai mellé (Janda Iván, Ág Tibor, Schleicher László, Szíjjártó Jenő) magyarországi vendégkarnagyként Vass Lajos is csatlakozott, és az énekkar rövid idő alatt az európai kórusok élvonalába emelkedett; számos külföldi versenyen és turnén vettek részt. Vass Lajos halála után vette fel az együttes a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa nevet; vendégkarnagyuk volt Tamási László, Sapszon Ferenc és Tóth Árpád is, 2016 óta pedig Stauróczky Balázs. A kórus művészeti vezetője 2006 óta Józsa Mónika. Az énekkar tagjai javarészt szlovákiai magyar pedagógusok, akik otthon - szerte Dél-Szlovákiában - vezetnek kórusokat.
Virágzó Énekegyüttes népzene
A budapesti Hubay Jenő Zeneiskola és Meixner Általános Iskola népzene tanszakos növendékei most énekhangjukkal helyettesítik jól megszokott hangszereiket. Az ősi zenei hagyatékunkat, a gyimesi és moldvai népdalokat énekhangjukkal aktualizálják - a többszólamúság jegyében. Műsorukban olyan népdalokat dolgoznak fel, amelyek az élet kihívásairól, annak örömeiről, bánatairól, a párválasztás nehézségeiről, a szerelemről szólnak. Kórusvezető: Gózon Éva
Voice Drops könnyűzene
Jazz, pop, világzene… a közös bennük, hogy a Voice Drops tagjai tisztán énekhanggal tárják mindezt a közönség elé. Nevükben ott a szándékosság, hogy ne csupán egyetlen ismert stílussal fonódjanak egybe, hanem cseppről cseppre adagolva hangjukat megmutassák, hogy az emberi énekszó segítségével bármilyen stílus, hangszer, hangulat vagy érzés visszaadható. Az acappella számukra a végtelen variációk játéka, az öröm és az önkifejezés eszköze.
Vörösmarty Leánykar kortárs
A pestszentlőrinci Vörösmarty Leánykar éppen olyan, mint az együttes tagjai: érzelmes, szenvedélyes, gyönyörű, és persze fiatalos, lendületes, ugyanakkor szeszélyes, kiismerhetetlen és megunhatatlan: pont olyan, amilyennek lennie kell egy gimnazista leányokból álló kórusnak. Repertoárjukon harmonikus egységben található meg könnyed komolytól a komoly könnyűig számtalan értékes alkotás, de mivel mindig nagy figyelemmel fordultak a kortárs alkotások felé, most ‒ a sok közül ‒ elsőként ezt az oldalukat mutatják meg a Kórusok Éjszakáján. Az énekkar vezetője Gyombolai Bálint.
Vörösmarty Zenei Tömörülés régizene
A Vörösmarty Zenei Tömörülés a józsefvárosi Vörösmarty Gimnáziumban működő zenei együtteseket, hangszeres és énekes szólistákat gyűjti egybe. Az iskolai kórus mellett hangszeres együttes és tanár-diák kórus is működik, repertoárjukon a klasszikus zenei múlt darabjai, versmegzenésítések, valamint igényes könnyűzenei művek szerepelnek. A Kórusok Éjszakája alkalmával különböző „nyelveken szólnak” hallgatóikhoz az antik kortól a gregorián éneken, reneszánsz és barokk madrigálokon-motettákon át Mozartig. Mindemelett büszkék rá, hogy a palotanegyedbeli iskola egyik házigazdája is lehet a rendezvénynek.
Fotó: Kovács Miklós Dániel
Wekerle-telepi Szent József Kórus klasszikus
A Kispest Wekerle-telepi Szent József Kórus 1990-ben alakult meg Kaposi Gergely és Dallos Erika vezetésével. Fő céljuk a templomi liturgikus szolgálat, de rendszeres a kórusirodalom reprezentatív darabjainak koncertszerű előadása is. Az egyszólamú gregorián énekektől, a reneszánsz motetták és misék, barokk oratórikus műveken át, a XX. sz-i magyar és külföldi egyházzene alkotásait énekelik. Karvezetőjük 2015 óta Kiss Boldizsár, aki 2016-ban szerezte kóruskarnagyi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2013-ban I. díjat és Közönségdíjat nyert a Lantos Rezső Karvezető Versenyen.
Fotó: Bartos Veronika
Top