Choirs | Kórusok Téli Éjszakája

Choirs

Állatorvostudományi Egyetem Syrinx Kórusa népzene
Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóiból alakult 2008-ban. Az együttes rendszeres fellépője diplomaosztóknak, hallgatói hangversenyeknek, gyakran ad önálló koncertet is. A repertoár a reneszánsztól a 21. századig ível. A kórus nevének jelentése kettős: a syrinx az énekesmadarak hangadásra használt alsó gégefőjének elnevezése, valamint így hívták az első pánsípot is. Az évek alatt baráti társasággá kovácsolódott kórus karnagya, Tapodi Attila úgy véli, az éneklés a legtisztább és legősibb emberi megnyilatkozás, a kamaraének pedig a legcsodálatosabb összetartó erő.
Fotó: Balázs Gusztáv
Arte Semplice Kamarakórus klasszikus
Az Arte Semplice Kamarakórus 2011 novemberében Heltai-Duffek Ildikó vezetésével alakult énekelni szerető baráti társaságból, amely az évek során fokozatosan bővült. A kórus repertoárján jellemzően reneszánsz, kora barokk, valamint XX. századi és kortárs művek szerepelnek. Az énekkar gyakran vesz részt egyházi és világi rendezvényeken, hazai és külföldi kórusfesztiválokon, illetve ad önálló koncerteket. Két versenyszereplésüket – 2017-ben a 16. Budapesti Nemzetközi, és 2018-ban a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyen – a zsűri ezüst minősítéssel és karnagyi különdíjjal jutalmazta.
Fotó: Szabó Eszter
Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola SoulAir kórusa gyerekkar
A Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola kórusa 2010 szeptemberében alakult az iskola legtehetségesebb diákjaiból. Repertoárjuk reneszánsz, barokk, klasszikus, XX. századi kórusműveket és a mai minőségi könnyűzene darabjait is felöleli. Városi rendezvények, fesztiválok, versenyek és jótékonysági koncertek rendszeres fellépői, járják a világot. Az elmúlt években megfordultak Erdélyben, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Svájcban is. A SoulAir volt Deák Kristóf Mindenki című, Oscar-díjas rövidfilmjének főszereplője is. A kórus 2018-ban Pro Urbe díjban részesült.
Cheeky népzene
A Csík kóruscsalád világzenei kamarakórusa. Kardos Rita és Vadas Eszter álmodta meg 2018 tavaszán azzal a céllal, hogy egy közös zenei alkotóműhelyt hozzanak létre olyan emberekkel, akik nem csak zenélni szeretnek együtt. Műsorukban bolgár, orosz, szefárd, délszláv és finn tájakra kalandoznak. Imádják ezeket a dalokat énekelni, és remélik, hogy a közönség is legalább annyira szeretni fogja őket. :)
Fotó: Dobcsányi László
Chorus Matricanus klasszikus
Az amatőr énekesekből álló százhalombattai kórus „Fiatal Énekesek” néven alakult, jelenlegi tagjai között van könyvelő, jogász, pedagógus, virágkötő, boltvezető, de ugyanígy szolfézstanárok, hangszeres zenetanárok is részt vesznek az örömteli éneklésben. Repertoárjukban kiemelt helyet foglalnak el a XX. századi és a kortárs művek. A kórus elismerő díjakat is nyert, többek között 2012-ben, a Prevezai Nemzetközi Kórusversenyen kapott I. díjat.
Fotó: Földvári Gergely
Fibonacci 5 régizene
A Fibonacci 5 énekegyüttes tagjai együtt tanulnak Kecskeméten, a Kodály Intézet hallgatóiként, Tóth Árpád irányítása alatt. 2019 őszén ismerkedtek meg egymással, és kezdtek el együtt énekelni ebben az öt tagú formációban. Bár koruk és hátterük különböző, az éneklés közös szenvedélyük. A világ távoli pontjairól verbuválódott csapat (Egyesült Államok, Kína, Portugália, Magyarország) olyan, mint egy jó fűszerkeverék: a közös alkotáshoz mindenki hozzátesz valami egyéni ötletet, értelmezést, árnyalatot. A Kórusok Téli Éjszakájára a reneszánsz és a barokk határán lévő csodálatos repertoárból szemezgettek.
Fotó: Aditi Bharatee
Gemma Énekegyüttes régizene
A Gemma énekegyüttes 1996-ban alakult Budapesten, Tóth Márton vezetésével. Repertoárjuk gerincét főként a régizene és a kortárs zeneirodalom adja. Nagyrészt szakrális helyszíneken koncerteznek, ám szívesen tesznek eleget liturgikus és világi események kapcsán érkező felkéréseknek is. Igyekeznek kilépni Budapestről országon belül is, de jártak már a Felvidéken, Erdélyben, Ausztriában, Baszkföldön és Olaszországban is. Az elmélyült műhelymunka révén születő közös zenei és lelki élmények meghatározó szerepet töltenek be a tagok életében, melynek örömét a csapat szeretné közönségével is megosztani.
Fotó: Szűcs Ágnes
Jazz and More könnyűzene
A Jazz and More Kórus mindenevő: jazz, pop, kortárs, klasszikus, filmzene, gospel, spirituálé, latin vagy éppen musical - örömmel belekóstol mindenbe. Énekel Wolf Katival és Serbán Attilával, fellép a RaM-ban, a Madách Színházban, a Pesti Magyar Színházban, mindenfelé az országhatáron belül és azon túl is. Közreműködik a Sakk című előadásban és flashmobozik Krakkóban a Sárkány-szobor lábánál. Ez mind a Jazz And More. 2020. február 15-én a Kórusok Téli Éjszakáján megtudhatjátok, milyen az ő KÉJ-es arcuk.
Fotó: Jardek Szabina
KVV Kamarakórus kortárs
A színes egyéniségű kórustagokat a zene szeretete és az éneklés öröme kovácsolta össze egy energikus, vidám, együtt lélegző és érző csapattá. Tagjaik amatőr énekesek: van köztük egyetemi hallgató, hangmérnök, informatikus, asztalos, zenetörténész, tanár, óvónő, pszichológus, közgazdász és marketing-specialista is. Alapító karnagyuk, Magyaróvári Viktor keze alatt mutatják be egyedi repertoárjukat a klasszikus és könnyűzene értékeivel. Legszívesebben az őáltala komponált, vagy az együttes számára áthangszerelt a cappella műveket éneklik. 2020 áprilisában Barabás Árpád Madrigálok című művét is bemutatják, melynek műsorából ma estére is készültek néhány részlettel.
Fotó: Pálinkás Edit
Magamnál Jobban Kórus kortárs
A Magamnál Jobban Kórus 2014-ben alakult, társadalmi ügyekre fogékony együttes. Felléptek saját előadásaikon, kiállításokon és több színházi projektben is, többek között a Radnóti Színházban, a Katona József Színházban, a TÁP Színházban és egy vizsgadarabban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A kórus saját előadásai kortárs zenei elemekre, kórus-improvizációs játékokra és technikákra építkeznek. A kórus karnagya 2017 óta Juhász Bence, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója, aki korábbi tanulmányait Amszterdamban és New Yorkban végezte.
Fotó: Dániel Zsófia
R.Y régizene
Az R.Y formáció a pekingi Központi Konzervatórium három diáklányából áll. 2019-ben elnyert ösztöndíjuk lehetővé tette, hogy egy tanévet töltsenek a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben. Ez idő alatt alakították meg a capella kórusukat.
Fotó: JiaYi Li
Sarlós Boldogasszony Kórus klasszikus
Az Újlaki Budapest-Újlak Sarlós Boldogasszony templom kórusa repertoárjában is erősen kötődik az egyházi zenéhez, a Szűz Anyához. A rendszeres liturgikus szolgálaton felül időnként hangversenyeken is szerepelnek. Ezek közül kiemelkednek búcsúnapi koncertjeik (július 2. körül), ahol is minden alkalommal más-más szerző által zenekarra írt Magnificatokat hallhat tőlük a közönség. Többek között előadták már Vivaldi, Schütz, Durante és Buxtehude műveit, de Harmath Dénes orgonista-zeneszerző is komponált már darabot a felkérésükre. A KÓTA minősítő hangversenyén “Arany dicsérettel” fokozatot értek el. Évente általában egy versenyen, illetve fesztiválon vesznek részt, évről évre egyre jobb eredményeket érnek el. Legutóbbi jelentős fellépésük karácsonykor volt, a koncertjük jó hangulatú utcazenélésekhez biztosított programot.
Fotó: Szabó Kinga
Song Factory Budapest könnyűzene
A Song Factory Budapest egy fiatalokból álló kórus, amely magyar és nemzetközi könnyűzenei feldolgozásokat ad elő Hetei-Bakó Benedek karvezetésével. Az igényes a capella és többszólamú, hangszer-kíséretű dalok éneklésével teremtenek hidat a kóruséneklés és a közönség között. Az együttes tagjai amellett, hogy különböző szakmai háttérből érkeznek, sok éves közös zenei múlttal és széleskörű̋ fellépési rutinnal büszkélkedhetnek. Színes repertoárjukban pop-, rock-, jazzdalok, gospelek és spirituálék, valamint filmzenék többszólamú feldolgozásai szerepelnek.
Szabad Hangok Énekegyüttes klasszikus
A Szabad Hangok Énekegyüttes 2003-ban alakult, néhány éve nőikarként működik. Műsoraik fókuszában a modern és kortárs zene, azon belül új zeneszerzési utakat járó, kis együttesre szánt művek állnak. Projektorientáltan, egy-egy összefüggő zenei válogatáson dolgoznak, és szívesen állítanak párhuzamba új zenét régivel, zenei hasonlóságaik mentén. Az együttes hiánypótlón vállalkozik arra, hogy előadjon ritkán énekelt, profi kórusoknak szánt műveket (pl. Ligeti összes avantgard a capella műve, Xenakis, Saariaho, Jeney, Vidovszky kórusai), és mutatja be fiatal zeneszerzők friss alkotásait.
Logó: Törőcsik Katalin
Tutti Cantabile Énekegyüttes kortárs
A Tutti Cantabile Énekegyüttes 2006-ban jött létre a budapesti Eötvös József Gimnázium öregdiákjaiból. Zenei érdeklődésük, repertoárjuk a régizenétől a kortárs könnyű műfajokig sokféle irányba terjed. A Tutti Cantabile nem hivatásos együttes, mégis több, mint egy kórus: baráti társaság, amely keresi az együtt zenélés legdemokratikusabb lehetőségeit, a közös tanuláson, kísérletezésen alapuló műhelymunkát.
Fotó: Rozslay Miklós
Városminor Kamarakórus kortárs
A Városminor Kamarakórus zeneszerető fiatalokból alakult budapesti együttes. Előadásaikban - a mindig repertoáron tartott reneszánsz műveken kívül - XX. századi, valamint kortárs magyar és külföldi szerzők darabjai közül is bátran válogatnak. Az európai versenyek mellett számos hazai fesztiválon vettek részt; 2009-ben a Kodály-, 2013-ban az Interkultur-kórusversenyt nyerték meg. Időnként kórusszínházi elemekkel is kísérleteznek. Nagy kedvvel lépnek fel izgalmas rendezvényeken, mint a Kórusok Téli Éjszakája, a Budapest100 vagy éppen a Belvárosi Fesztivál. A Városminort 2004-es megalakulása óta a Lantos Rezső-díjjal kitüntetett Ney Andrea vezényli.
Fotó: Reimholz Júlia
Voces Kórus - Kassa kortárs
A kassai Voces Kórus neve már ismerősen cseng a Kórusok Éjszakájának történetében, hiszen már két alkalommal (egyszer a nyári, másszor pedig a téli eseményen) is részt vettek. Idei szereplésük eltér az előzőktől: ezúttal a 2019 januárjától megújult, nőikaros felállásban mutatkoznak be. A jelenlegi hangzás 11 énekes közös munkája, megőrizve a korábban vállalt célkitűzéseket: szívből, tisztán, együtt. Tavalyi első koncertükön Miklósa Erikával énekelhettek, az idei Kórusok Téli Éjszakájára pedig XX. századi művekkel érkeztek, de repertoárjukban más korok zenéje is helyet kap.
Fotó: Németi Róbert
Top