Részt vevő kórusok | Kórusok Éjszakája

Részt vevő kórusok

Adorate Kórus
Az Adorate Kórust zenekedvelő és -művelő amatőrök alapították, 12 éve aktív résztvevője Újpest zenei életének. Színes repertoárján egyházi és világi művek egyaránt szerepelnek a gregoriántól napjainkig, közel 15 nyelven. Aktív szereplőként és szervezőként is szívesen kapcsolódik be a helyi és az országos kórusélet eseményeibe. A jelenleg kb. 25 tagot számláló együttes fő célja a magas színvonalú kóruséneklés mellett énekelni szerető emberek közösséggé formálása. Az Adorate Kórus vezető karnagya Hetei-Bakó Benedek.
Kólya Gábor
AIKEM Choir (I)
Az AIKEM Choir az AIKEM, az Olasz Kodály Társaság Nemzeti Kórusa. Céljuk a zene tanulmányozása a Kodály-módszer segítségével. A kórus tagjai között zenészek, tanárok, diákok, hivatásosak és amatőrök egyaránt megtalálhatóak. Széleskörű repertoárral rendelkeznek, mely főként a kortárs zenén alapszik. A kórus karvezetője Teresa Sappa.
Argenteus Hangműhely
A kórus elődje a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagóguskar Vegyeskara, melynek élére a karnagyuk, Dr. Kovács Gábor 1998-ban került; az Argenteus nevet pedig 2010-ben vette fel az együttes. 2018 szeptemberétől pedig Argenteus Hangműhelyként folytatja tovább munkáját a kórus. Tagjai között vannak korábbi tagok és új, lelkes énekesek is, kapui pedig mindig nyitottak a vállalkozó szellemű jelölteknek. Az együttes előszeretettel kísérletezik különböző megoldásokkal koncertjein, és aktív tagja Szeged kóruséletének. Idén már harmadik alkalommal érkeznek a KÉJ-re, s igazi régizenei csemegével készülnek.
Arte Semplice Kamarakórus
Az Arte Semplice Kamarakórus 2011 novemberében Heltai-Duffek Ildikó vezetésével alakult énekelni szerető baráti társaságból, amely az évek során fokozatosan bővült. A kórus repertoárján jellemzően reneszánsz, kora barokk, valamint XX. századi és kortárs művek szerepelnek. Az énekkar gyakran vesz részt egyházi és világi rendezvényeken, hazai és külföldi kórusfesztiválokon, illetve ad önálló koncerteket. Két versenyszereplésüket – 2017-ben a 16. Budapesti Nemzetközi és 2018-ban a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyen – a zsűri ezüst minősítéssel és karnagyi különdíjjal jutalmazta.
Stéger László
Bástya Kamarakórus
A Bástya Kamarakórus 2001 őszén alakult egy Bástya utcai kis albérletben, Székesfehérváron. A kórus magját egy maréknyi régi Kodályos Lovrek-tanítvány alkotta, hozzájuk csatlakoztak családtagok, barátok az elmúlt 19 évben. Zenei világukat a klasszikus kórusmuzsika megszólaltatása jellemzi, de nem rettennek meg a kortárs magyar és külföldi szerzők műveitől sem. Az elmúlt évek legszebb gyümölcsének tekintik a lélekemelő, közös együtt énekléseket és együtt nevetéseket a próbákon, koncerteken, közönségük megtisztelő figyelmét, virágzó kóruskapcsolataikat, a „nagy utazást” az Andok hegyei között és a próbák melegségében felcseperedő kicsi gyermekeket.
Göde Imre
"Beatitudo" Chamber Choir (PL)
A "Beatitudo" Chamber Choir-t 2006-ban alapította vezetője, Krzysztof Dudzik. Tagjai mindig is részt vettek a chorzów–climzowiec-i Assisi Szent Ferenc-templom egyházközösségének életében – innen származott a kórus ötlete is. Repertoárjukban megtalálhatók polifonikus liturgikus énekek, középkori egyházi kórusművek és kortárs darabok is. A kórus főként egyházi ünnepeken énekel saját plébániáján és ismerős plébániákon, kórustalálkozókon és fesztiválokon. Tagjait nem csupán az éneklés szeretete tartja össze, hanem a közös ünnepek és az értékrend is, melyben mindannyian hisznek.
Aneta Szymura
Budapest Show Kórus
A Budapest Show Kórus 10 éves múlttal rendelkező, könnyűzenei feldolgozásokat éneklő, főként egyetemista, gimnazista fiatalokból álló vidám társaság. Tagjai az élet különféle területein tanulnak vagy dolgoznak (a jogásztól a cukrászon keresztül a tájépítészig), de egyvalami mindannyiukban közös: a zene szenvedélyes szeretete. Repertoárjukban a könnyűzene sokféle ága megtalálható: pop, rock, musical, jazz, gospel, spirituálé, filmzene, és még sok meglepetés, mindez mozgással és tánccal fűszerezve, élőzenei kísérettel. A Kórusok Éjszakáján természetesen az a capella feldolgozásaik kerülnek majd előtérbe. A kórus művészeti vezetője Eőry Krisztina.
Budapesti Lantos Kórus
Az idén 70 éves jubileumát ünneplő kórus elődje 1950-ben jött létre, majd Budapesti Ifjúsági Kórus néven működött 1990-től 2017 tavaszáig. Nevüket alapító karnagyuk tiszteletére változtatták a jelenlegire. A 45 fős kórus tagjai 20-65 év közöttiek, vezetőjük Gerenday Ágnes. Repertoárjukban találhatóak: misék, oratóriumok és a cappella művek (egyházi kórusművek, versmegzenésítések, népdalfeldolgozások). Hosszú múltja során az együttes számtalan hazai és külföldi fesztiválon, versenyen is sikerrel szerepelt. Számos CD-felvételen működött közre, illetve saját felvételeket is jelentetett már meg.
Thaler Tamás
Canterino Vegyeskar
A kórust 1948-ban alapították, majd a 80-as, 90-es években Csík Miklós és Király Miklós karnagyok vezetése alatt működött. A kétezres években két hölgy határozta meg az együttes karakterét: Závori Erika és Mózes Margit. Közben a Magyar Vöröskereszt kórusává váltak. 2006 decemberében vették fel a Canterino Kórus nevet. Másfél éve vette át a vegyeskar vezetését Árvai Dániel, aki szintén aktív tagja a magyar zenei életnek. Az évek alatt a tagok igazi baráti közösséggé kovácsolódtak, bár különböző indíttatású, beállítottságú emberek, összekapcsolja őket az éneklés szeretete, a Canterino kórus.
Cheeky
A Csík kóruscsalád világzenei kamarakórusa. Kardos Rita és Vadas Eszter álmodta meg 2018 tavaszán, hogy egy közös zenei alkotóműhelyt hozzanak létre. Műsorukban főleg népzenei eredetű és ihletésű művek szólalnak meg, legyen az bármely égtájról, a magyar népzenén keresztül, Afrikán át egészen Lappföldig kalandoznak. Az egzotikus dalok mellett szeretnek a stílusok ötvözésével és improvizációs technikák beépítésével is kísérletezni.
Gábor Sára
Cisz-harmónia énekegyüttes
A kórus másfél éve énekel együtt Cisz-harmónia néven tíztagú vegyeskarként (korábban két évig hasonló formában, de kicsit más felállással működtek). Létszámuk miatt átmenetet képeznek a kisebb együttesek és a nagyobb létszámú kórusok között. Szeretnek különböző stílusokból (egyházi és klasszikus kórusművek, könnyűzenei átiratok) kimazsolázni nekik tetsző darabokat, és ezeket bemutatni az érdeklődő közönség számára.
Ciszharmónia
Clarus Cordis Ifjúsági Vegyeskar
A Clarus Cordis (Tiszta szívvel) Vegyeskar a kétezres évek elején alakult, amikor az 1998-ban alapított iskolai kórus első tagjai az érettségihez közeledvén a kórusmunka folytatására szánták el magukat. A kórus legfiatalabb tagjai jelenleg is érettségire készülő diákok, a legidősebbek pedig már dolgozó emberek, mindannyian a gimnázium jelenlegi vagy volt tanulói, akiket a zene szeretete, a kórusból kialakult közösség összetartó ereje ösztönöz éneklésre, és fellépéseik alkalmával élményeik megosztására. Nevük József Attila versére utal, vezetőjük az Árpád Gimnázium egykori énektanára.
Benda György
Contrapunto Kamarakórus
A Contrapunto Kamarakórus 2014 szeptemberében alakult Budapesten, Rákosmentén, vezetője Jakobey Márton. Az ötéves kórus 2015 óta visszatérő vendége a Kórusok Éjszakájának. A kodályi örökség ápolása és a hagyományos kórusrepertoár előadása mellett fontosnak tartják, hogy a kóruséneklést szokatlan formákban, különleges helyszíneken, más művészeti ágakhoz kapcsolódva is bemutassák. Munkájukat több nemzetközi kórusversenyen is elismerték, amelyek közül különösen büszkék a 2018-ban a Garda-tavi Nemzetközi kórusversenyen elért kategóriagyőzelmükre és két aranydiplomájukra.
Dürvanger Zsolt
Csíkszerda
Az idén tizenegy éves Csíkszerda – mely e rendhagyó helyzetben a hétfői, a szerdai, a csütörtöki és a két gyerekkórust is magában foglalja – a körülmények dacára folyamatosan próbál. Legutóbbi koncertjein madrigálokat és vesperást énekelt, most pedig új felületeken készül leendő előadásaira: természetközeli (fás és csillagos) projektekre. Új képességeket latba vetve, újféle kreatív műfajokkal és programokkal hozza össze közösségét (például a Karanténdallal, az újonnan nyílt Csíkbüfével és természetesen a próbák utáni beszélgetős alkalmakkal). A kórus művészeti vezetője és karnagya Tóth Árpád.
Bánsági Péter
Diósdi Női Kar
A kórus tavaly ünnepelte fennállása 30. évfordulóját. Repertoárjukon egyházi és világi művek egyaránt szerepelnek a gregoriántól kortárs magyar és külföldi szerzők alkotásaiig. Schola Gregoriana Diosdiensis néven kamaraegyüttest is alakítottak a gregorián zene művelésére és népszerűsítésére. Évente 18–25 koncertet adnak itthon és külföldön, számos külhoni kórussal barátságot ápolnak. Elkötelezett hívei Kodály Zoltán művészetének, tiszteletére 2005 óta kétévenként Diósdon kórustalálkozót rendeznek. A kórus 2013 óta a Magyar Kodály Társaság tagja. Hangversenyeik gyakran a jótékonyság jegyében szerveződnek. Karnagyuk 1999 óta Sirákné Kemény Kinga.
Filiae Solaris
A kórus 2010-ben alakult a hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Gyermekkar volt tagjaiból Csikainé Holoda Edit vezetésével. 2012-ben létrejött a Nap Lányai Kórusért Egyesület, mely a kórus szervezeti hátterét adta meg. 2013-ban Szűcs Tímea vette át a karnagyi feladatokat, 2016 óta pedig Dr Deményi Sarolta vezeti a kórust. Repertoárjukban minden korszak kórusművei jelen vannak, kiemelten a mai magyar szerzők művei. A különböző díjakkal rendelkező kórus számos megyei és országos fesztiválon és hangversenyen vesz részt, s tagjai kiemelt figyelmet fordítanak városuk kulturális életének gazdagítására rendezvényeken való énekléssel, s önálló kezdeményezések, programok szervezésével.
Fekete András
Golgota Gospel Kórus
A Golgota Gospel Kórus 2002-ben alakult meg a budapesti belvárosi Golgota Gyülekezet szolgálataként. Bárki csatlakozhat a kórushoz, csak a gospel zene szeretete a lényeg. A kórust a Golgota Gospel Band kíséri, amely egy négyfős profi zenészekből álló csapat. A rendszeres húsvéti és karácsonyi koncertek mellett a kórus már eljutott hazánk sok településére, de Romániában, Horvátországban, Olaszországban, Lengyelországban és Szerbiában is turnézott már. A kórus egyik fő célja, hogy a zenén keresztül megossza másokkal a jó hírt és örömöt, Jézus Krisztus evangéliumát.
Douglas Ziesemer
Mixed Choir of the Greek Kodály Conservatory (GR)
A kórust, mely a Görög Kodály Konzervatórium kórusa, 1989-ben Michalis Patseas karnagy, az Konzervatórium igazgatója alapította meg. A kórus főként a Konzervatórium diákjaiból áll, de amatőr énekesek is tagjai. Az együttes gyakran az intézmény karvezetői tagozatának “Kórus-Laboratóriumaként” működik. Repertoárjuk főként a cappella dalokat tartalmaz, de minden akadémiai évben legalább egy nagyobb művet is előadnak egy kisebb zenekarral együtt. Idén második alkalommal látogattak volna Budapestre a Kórusok Éjszakájára, Eirini Patsea segédkarmester művészeti vezetésével és szervezésével.
Inferno Minor Kórus
Az Inferno Minor Kórus 2013 őszén alakult a Bolyai Önképző Műhely hallgatóiból. A magukat csak "Poklocska" néven emlegető kamarakórus egyik korai bemutatkozása éppen a Kórusok Éjszakáján történt, azóta is minden évben szívesen jönnek. Emellett fellépnek más találkozókon, valamint önálló koncerteket is adnak. A darabok mindig a kórustagok kedvencei közül kerülnek ki, így a klasszikus művek mellett könnyedebb alkotásokat - spirituálékat és könnyűzenei feldolgozásokat - is rendszeresen műsorra tűznek.
Tóth Csaba
Jazz And More
Kevés műfajt találni, amely a Jazz And More kórus profiljába ne lenne beilleszthető. Mindenbe belekóstol a jazztől a musicalen, a popdalokon és filmzenéken át egészen a kortárs művekig. A csapat számos neves hazai művész produkciójának volt már közreműködője, örömmel vesz részt színházi munkákban, jótékony céllal is szívesen koncertezik. A lendületes, energiával teli csapatnak a járvány sem szegte kedvét, a korlátozások ideje alatt is aktívan tevékenykedett. A szokásos próbaidőben hetente kétszer online kóruspróbákat tartott, valamint több karanténprodukcióban is kiélte a zene iránti szeretetét.
Jardek Szabina
Kalevala Kórus
A Kalevala Kórus 1991-ben alakult azzal a szándékkal, hogy a finn kórusműveket Magyarországon megismertesse. Repertoárjukon szerepelnek a magyar és egyetemes kóruskultúra alkotásai is. Gyakran énekelnek Budapesten és vidéken kórustalálkozókon, templomi hangversenyeken, múzeumokban. Több alkalommal jártak az északi országokban és ellátogattak határon túli, magyar lakta területekre is. Az énekkar tagjait a muzsikálás öröme mellett közös programok is összekötik, gyakran szerveznek kirándulásokat és egyéb összejöveteleket. A kórus vezetője 1996 óta Katonáné Malmos Edit.
KisSingers Kórus
A KisSingers Kórus 2018-ban alakult Budapest 12. kerületében. A kezdeményezésnek kezdetben a KÖZépPONT Önfenntartó, szellemi, közösségi tér, alkotóműhely és adománybolt adott helyet, 2020 januárja óta azonban a Hegyvidék Kulturális Szalon a heti egy próba helyszíne. A tizennyolc kórustag március óta töretlen lelkesedéssel gyakorol az online térben is. Repertoárjukon páratlan ritmusú népdalok, francia sanzonok, afrikai dalok, híresebb slágerek feldolgozásai, de Kodály Esti dala is egyaránt megtalálhatóak. Művészeti vezetőjük Béres Eszter.
KisSingers
Korona Énekegyüttes
Nem vicc, tényleg ez a nevük. Pelsőc híres fogadóját és a felvidéki magyarság egykori pénzét is így hívták. A kórus azt vallja, hogy a zene megkoronázza a hétköznapokat. Ráadásul a korona zenei szakkifejezés is. Ilyen sok érvük van - a vírusnak mennyi? A kórus tagjai Felvidéken-Gömörországban élnek, Pelsőc környékén. Amikor nincs korona (és van KORONA), akkor koncerteket, találkozókat, továbbképzéseket, hangversenylátogatásokat, táborokat szerveznek, versenyekre készülnek, utaznak – mert szeretnek együtt lenni.
Jánosdeák László
KVV Kamarakórus
A zene szeretete és az éneklés öröme kovácsolta őket össze energikus, vidám, együtt lélegző és érző csapattá. Tagjai amatőr énekesek az élet minden területéről. Az éneklés számukra valódi szerelem. Alapító karnagyuk, Magyaróvári Viktor (Kayamar) keze alatt professzionális színvonalon igyekeznek bemutatni egyedi repertoárjukat, amely egyesíti a klasszikus és a könnyűzene értékeit. A kamarakórus egyben Kayamar „hangszereként” is funkcionál, a csapat legszívesebben az általa komponált vagy az együttes számára áthangszerelt a cappella műveket énekli.
Pálinkás Edit
Lipa CYC S.Core (PH)
A Lipa CYC S.Core nevű templomi kórus a fülöp-szigeteki Lipa városából származik. Ifjúsági kórusként kezdte, az egyházközség (San Sebastian) középiskolásaiból verbuválódott. Az éneklés szeretete és az egyház szolgálata összetartotta a kórus tagjait a középiskola elvégzése után is. A befogadó csapat most leginkább olyan fiatal felnőttekből áll, akik az ifjúkort elhagyva is értelmet találnak az együtt éneklésben.
Otie Garcia
Lyceum Kamarakórus
A Lyceum Kamarakórus 2009 áprilisában alakult meg Halmos Katalin zenetanár vezetésével a kolozsvári Báthory István Líceum azon végzett diákjaiból, akik az iskola vegyeskarában énekeltek. Időközben a csapathoz külsősök is csatlakoztak, mivel vonzotta őket a jó hangulat és a zenei igényesség kettőse. A kórus rendszeresen koncertezik Kolozsvárott különböző zenetörténeti korszakok anyagából összeállított egyházi, illetve világi műsorral. A női kar 2018 októberében különdíjat kapott az olaszországi Sacilében rendezett kórusfesztiválon. Az együttes 2019 őszén koncerttel és a régi tagokkal közös énekléssel ünnepelte tízéves születésnapját.
Meridian Secondary School Choir (SI)
A Meridian Secondary School Choir 1999-ben alakult Szingapúrban. Célja, hogy komoly próbákon keresztül fejlessze a tagok vokális technikáját és zeneiségét, s így a tagok legjobb tudását hozza elő. A 70 tagú kórus karnagya Ms Tham Pei Wen. A kórus határozottan hisz abban, hogy tagjainak egyedülálló és értékes lehetőséget nyújtson arra, hogy zenésztársaikkal együtt dolgozzanak és zenét adjanak a világnak. Családi közösségként művészetük tökéletesítésében az alábbi idézet inspirálja őket: “A zene lelket ad a világegyetemnek, szárnyat az elmének, szárnyalást a képzeletnek és életet mindennek.” (Platón)
Chen ZhangJin
Musica Ludens Kamarakórus
A Musica Ludens Kamarakórus 1995 januárjában alakult. Ahogy a nevük (játékos muzsika) is kifejezi, a muzsika szeretete, az együtt éneklés öröme köti össze őket. A kórust Balás Péter karnagy irányítja szórakoztató, profi módon. A kórus repertoárját alapvetően a kórusirodalom klasszikus művei jellemzik, de alkalmanként más műfajok felé is kalandoznak. Énekeltek már együtt a Los Gringos és a Bolyki Brothers együttessel is. Budapesti és vidéki koncertjeiken túl felléptek már Olomoucban, Prágában, Nevers-ben, Bad Ischlben. Résztvevői voltak a pécsi és tallini Europa Cantat rendezvényeknek.
Sándor Júlia
Chór przy Muzeum Śląskim w Katowicach (PL)
A Chór przy Muzeum Śląskim w Katowicach a 2019-es, interdiszciplináris Biennale Industrii Fesztiválon mutatkozott be, és kitörő lelkesedés fogadta. A kórus vezetője a kivételes szaktudású Krzysztof Dudzik karvezető és zenetanár, aki a katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémián végzett. A kórus tevékenységei szépen illeszkednek a Muzeum Śląskie programjába, repertoárja pedig remekül kiegészíti a múzeumban tartott főbb rendezvényeket. A közel százfős kórus többsége múzeumi dolgozó, különleges jellemzője pedig a generációs kötelék.
Michał Jędrzejowski
PálFeris kamarakórus
A 17 tagú, amatőrökből álló közösség Pál Feri kedd esti előadásainak hallgatóiból alakult 2018 februárjában. Rendszeresen énekelnek Pál Feri atya miséin, ezért a próbáik első felét az egyházi művek tanulása teszi ki. A próba második felében azonban igényes könnyűzenei feldolgozásokat énekelnek, melyeket Pál Feris rendezvényeken és egyéb alkalmakkor adnak elő. Kevésbé hivatalos nevük a “Bottomless Lakers Band” - alakulásuk óta jó idő esetén a közeli Feneketlen tónál véget nem érő jammeléssel folytatják próba után az éneklést, bevonva ebbe az arra sétálókat is. Művészeti vezető: Vörös Boglárka.
Pax et Bonum Kamarakórus
Az egyházzenei formáció 2008-ban alakult a fóti Evangélikus Kántorképző vállalkozó szellemű tanáraiból és diákjaiból. Mind­nyájan fiatalok, s akár hivatásos zenészek, akár nem, egyforma lelkesedéssel, vidámsággal és profizmussal vesznek részt az együttes munkájában. Alapításuk óta hangversenyek és egyházzenei áhitatok rendszeres közreműködői, repertoárjukon régi zenei és kortárs műveket egyaránt találunk. A hazai és külföldi, többnyire templomi koncertek mellett a kötetlenebb fellépések, flashmobok sem állnak tőlük távol – a közös éneklés szeretete minden műfajban összetartja a kórus közösségét.
Orbán Gellért
Polifónia Vegyeskar
A hatvani Polifónia Vegyeskar jelenlegi karvezetője Regős Zsolt, többszörösen kitüntetett karvezető, a Miskolci Nemzeti Színház nyugalmazott karigazgatója, a Bartók+ Operafesztivál közreműködője. A kórus az elmúlt 35 évben számtalan bel- és külföldi utazáson, kórustalálkozón, szakmai megmérettetésen vett részt. Repertoárjukban népdalfeldolgozások, madrigálok, magyar és külföldi zeneszerzők művei, spirituálék, egyházi darabok szerepelnek. A kórus „Hangversenykórus” fokozatot szerzett, Hatvan Város Önkormányzata pedig Pro Urbe Díjjal ismerte el munkájukat.
Regősné Gömöri Csilla
Prelude Vegyeskar
A Prelude Vegyeskar hagyományos, régi vágású amatőr énekkar, ahol a tagokat az éneklés szeretete mellett a fajsúlyos kórusművek legmélyebb rétegeinek feltárása motiválja. Ez a munka nehéz, fáradságos, sokszor keserves, de megéri végigküzdeni magukat ezen az úton. A kórus tagjai hisznek abban, hogy olyan zenei felfedezéseket tehetnk és olyan lelki élményekkel gazdagodhatnak ezáltal, amelyek teljesen új dimenziókat nyitnak meg a műkedvelő muzsikusok számára.
Imrényi Miklós
ProVocal énekegyüttes
A ProVocal énekegyüttest 2019 őszén alapították. Céljuk, hogy a könnyűzenén belül – többféle műfajban – minél igényesebb, kreatívabb többszólamú feldolgozásokat hozzanak közelebb a közönségükhöz.
ProVocal
Sarlós Boldogasszony Kórus
Az Újlaki Budapest-Újlak Sarlós Boldogasszony templom kórusa repertoárjában is erősen kötődik az egyházi zenéhez, a Szűzanyához. A rendszeres liturgikus szolgálaton felül időnként hangversenyeken is szerepelnek. Többek között előadták már Vivaldi, Schütz, Durante és Buxtehude műveit, de Harmath Dénes orgonista-zeneszerző is komponált már darabot a felkérésükre. A KÓTA minősítő hangversenyén “Arany dicsérettel” fokozatot értek el. Évente általában egy versenyen, illetve fesztiválon vesznek részt, évről évre egyre jobb eredményeket érnek el.
Stoia Ildikó
Song Factory Budapest
A Song Factory Budapest fiatalokból álló kórus, amely magyar és nemzetközi könnyűzenei feldolgozásokat ad elő Hetei-Bakó Benedek karvezetésével. Az igényes acapella és többszólamú, hangszerkíséretes dalok megéneklésével teremtenek hidat a kóruséneklés és a közönség között. Az együttes eltérő szakmai háttérből érkező tagjai sokéves közös zenei múlttal és széles körű fellépési rutinnal büszkélkedhetnek. Színes repertoárjukban pop-, rock-, jazzdalok, gospelek és spirituálék, valamint filmzenék többszólamú feldolgozásai szerepelnek.
Kanczler Bence
Staccato Énekegyüttes
A Staccato Énekegyüttes a tagok közös debreceni egyetemi évei alatt alakult, 1996 óta pedig Budapesten zenélő baráti kör és énekkar. Már a debreceni évek során is Fekete Zsófi vezetésével énekeltek, később pedig Berkesi Bogi csatlakozott hozzájuk karnagyként és azóta is két karvezetős felállásban működnek. Szívesen énekelnek madrigálokat, magyar népdalfeldolgozásokat, modern (kortárs, jazz) darabokat, spirituálékat. Legtöbbször a cappella énekelnek, de hangszerekkel kísért műveket is előadnak. Évente két évadzáró “nagykoncertet” adnak a Skót Misszió Vörösmarty utcai templomában, de számos más helyen is énekeltek már. Az együttest az ének mellett a sok közös élmény, kirándulás is remek baráti társasággá kovácsolja össze.
Siklósi Zoltán
Starmen
A Starmen kreatív és laza kóruscsalád, amely Budapesten próbál. Énekeseik között egyaránt vannak kezdők és haladók, különböző korosztályokból és országokból. Repertoárjuk hasonlóképpen színes, szívesen kísérleteznek mozgással és ritmussal. Az együttest Göttinger Klára és Elvira Mambetova vezeti.
Starmen/Elvira Mambetova
Street Art Choir
A jelenleg tizenhat fős, fiatalokból álló, dinamikus csapat 2013 októberében alakult Budapesten, Sváb Zsófia vezetésével. Névválasztásuk sejteti a kórus fő célját: közelebb hozni az énekes műfajt az utca emberéhez. Az együttes az utóbbi években elterjedt könnyűzenei a cappella-irányvonalat követi – elsősorban saját feldolgozású pop-rock mashupokat és medley-ket, népszerű gamer- és fantasy-főcímzenéket énekelnek. A társaság változatos zenei háttérrel rendelkezik, ami rendkívül színessé teszi közös munkájukat.
Simon Juhász Sándor
Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium Műhelykórusai
Az iskolában a 2009/10-es tanévben indult az énektagozatostól, illetve a zeneiskolaitól különböző énekesképzés, amely ma már 8 évfolyamon zajlik: mindig a párhuzamos osztályok egyikében. A diákok speciális tankönyvekből tanulnak. Az oktatási forma a következő elemekre épül: a gregorián ének mint az emberiség ősi zenei alapélménye, a magyar népzenei hagyomány, az európai és magyar egyetemes műzene egyházi és világi öröksége, a rendszeres egyházi liturgikus zenei szolgálat és az erre épülő koncertezés, valamint a magyar kórushagyományok ápolása. Lehetőség van egyéni hangképzéstanulásra is, a fiúk pedig lektorátusban gyakorolhatják az egyházi éneklés speciális szólisztikus műfajait
Benkő Jutka
The Lalala Choir (IE)
A The Lalala Choir 2015 óta hagy nyomot Dublin életében. Művészetük középpontjában az improvizáció és az a befogadó filozófia áll, hogy ‘a zene mindenkié’. Interaktív előadásaikkal olyan színpadokon, udvarokban és területeken lépnek fel, mint az Electric Picnic, Body&Soul, Ballymaloe Litfest és a Kórusok Éjszakája. Saját koncerteket és pop-up előadásokat is adnak városszerte, és gyakran más művészekkel is együtt dolgoznak. Bár a kórus tagjai Mozart operáitól kezdve a surf rockig szeretik nyomukat hagyni a műveken, mostanában túlléptek az improvizáció és a teljesen megkomponált zenemű közötti homályos határvonalon, s bár csak otthonról, de továbbra is keresik a lehetőségeket az új dalok létrehozására.
Tómellék24
Kell egy kórus! Ez a gondolat fogalmazódott meg a kórus tagjaiban, amikor 2017 nyarán összegyűltek az első próbán. Mivel kottáik még nem voltak, csak lelkesedésük, a gyerekeik szolfézskönyvéből kerestek ismerős kánonokat, népdalokat. Művészeti vezetőjük Dömény Krisztián, aki csodálatos szerzeményeivel és kreativitásával inspirálja a kórust igazi műhelymunkára. Repertoárjukban így csupa olyan darab található, amit közösen hoztak létre a próbák folyamán. A karantén alatt sem szünetelnek a közös éneklések, a kórus nagy lendülettel készül következő fellépésére a szeptemberi 3. Rukkolj Elő Feszten.
Manton Márta, logó: Onucsán-Sipeki Ágota
Új Advent Kórustársaság
Az Úr, a te Istened közötted van; erős Ő, megtart; örül terajtad örömmel, hallgat az ő szerelmében, énekléssel örvendez néked. (Sofoniás 3;17) Ilyen Istennel kiváltság együtt énekelni - vallják. A kórustagokban közös, hogy szeretik Istent, egymást, a zenét és az életet. Új advent, mert várják a Messiás újra jövetelét. Kórustársaság, mert a tagok a projektek elejétől a végéig kötelezik el magukat, bár a tagok többsége állandó. Véleményük szerint, csodás művek születtek Isten dicsőségére, ha tehetnék, mindet elénekelnék.
Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórus
A Vasas kórus 1903 óta működik férfikarként, majd 1948-tól vegyeskarként. Fő profiljai a kortárs magyar zene, az "a capella" irodalom és az oratórikus művek előadása. A kórus 1994-ben vette fel volt karnagya, Vass Lajos Erkel-díjas zeneszerző nevét. Az énekkarban minden korosztály énekel az évtizedes tradíciók megőrzésével. Kiemelt díjai: Summa cum laude minősítések 1996., 2000., 2004., Csokonai Vitéz Mihály-díj 2014., XV. Bp-i Nemzetközi Kórusverseny 1. díj 2015., Magyar Kulturális Örökségdíj 2016., KÓTA-díj 2019. Karnagyai Bárd Judit és Szűcs Dániel.
Csóka Ferenc
Vörösmarty Zenei Tömörülés
A Vörösmarty Zenei Tömörülés a józsefvárosi Vörösmarty Gimnáziumban működő zenei együtteseket, hangszeres és énekes szólistákat gyűjti egybe. Az iskolai kórus mellett hangszeres együttes és tanár-diák kórus is működik, repertoárjukon a klasszikus zenei múlt darabjai, versmegzenésítések, valamint igényes könnyűzenei darabok szerepelnek. A Kórusok Éjszakája alkalmával idén gospeleket és spirituálékat énekel az iskolában alapított Ptyíca énekegyüttes dramatikus stílusában.
Mezey Gábor
Vox Mirabilis
A Vox Mirabilis Kamarakórus ma az egyike Magyarország legaktívabb, legkreatívabb együtteseinek. Nevüket határon túl, csaknem egész Európában ismerik, zenei minősítésük: ARS MAGNA diploma. Az együttes összetartó, fizikálisan kemény teherbírású, mentálisan erős közösség, ahol együtt valósul meg a művészeti és a lelki élmény, így a kórustagoknak és a kórusvezetőnek szoros közösségi kapcsolata van egymással. Szolgálat-szeretet-egyetértés - ez új dimenziót és még nagyobb értéket ad a koncerteknek. A kórus számtalan koncertet, kórustalálkozót és szakmai programot szervez, 10 éve önálló hangversenybérletük van. A Miniszterelnökség újonnan alapított Értékteremtő Közösségekért díját elsőként vehették át 2020-ban. A kórus karnagya Zemlényi Katica, aki Csengőszó és Fricsay Richárd zenei díjban részesült.
Sulyok Adrián
Young and Talented (PL)
Vajon mi történik, ha egy helyen összeeresztesz egy csapat random tinédzsert egy karizmatikus és elhivatott karvezetővel? A varázslat itt kezdődik. Varázslat és olyan kötelékek, melyek az iskola falain túl is egyaránt szorosak. Ezt jelenti számukra a kórus: lehetőséget, hogy közösen zenélhessenek és együtt alkothassanak valami különlegeset - fiatalok és tehetségesek. A csapat idén jött volna másodszor Budapestre a Kórusok Éjszakájára.
Top